«Τα αίτια αυτής της παράλογης τραγωδίας, η οποία έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για το οικοσύστημα της περιοχής πρέπει να διερευνηθούν εξονυχιστικά, προκειμένου να αποδοθούν άμεσα και με αυστηρότητα οι ευθύνες στους υπαιτίους» σημειώνεται στην ιστοσελίδα της WWF Ελλάς.

Όπως αναφέρεται, η μήνυση βασίζεται στις οδηγίες 2005/35/ΕΚ «σχετικά με τη ρύπανση από τα πλοία και τη θέσπιση κυρώσεων, περιλαμβανομένων των ποινικών κυρώσεων» και 2008/99/ΕΚ «σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος μέσω ποινικού δικαίου».

«Αφού δεν αποτράπηκε η τραγωδία, πρέπει τουλάχιστον να διασφαλιστεί ότι οι ευθύνες θα αποδοθούν με παραδειγματικό τρόπο και ότι μέσα από την εξονυχιστική ανάλυση των αιτιών θα βγούμε καλύτερα προετοιμασμένοι για να προλάβουμε ή να ελέγξουμε αντίστοιχα ατυχήματα στο μέλλον», δηλώνει ο Γενικός Διευθυντής του WWF Ελλάς Δημήτρης Καραβέλλας. «Η απόδοση των ευθυνών και η ποινική προστασία του περιβάλλοντος βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης. Εμείς, ως WWF, θα συμβάλουμε με κάθε τρόπο στη διαλεύκανση των αιτιών και τη διαφανή και κατά το δυνατόν πληρέστερη και εγκυρότερη ενημέρωση των πολιτών».

Ακόμη, σημειώνεται πως σε ό,τι αφορά στις προσπάθειες απορρύπανσης που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη, το WWF Ελλάς επιφυλάσσεται για μία ολοκληρωμένη αξιολόγηση μετά την ολοκλήρωσή τους, τονίζοντας ότι οι πρώτες μέρες μετά το ατύχημα είναι κρίσιμες για τον περιορισμό ή την αποφυγή των σοβαρότερων επιπτώσεων σε περιβαλλοντικό επίπεδο.

Αγωγή από τον δήμο Πειραιά

Αποφασισμένος να προβεί στην υποβολή αγωγών για αποζημιώσεις, πέραν της μήνυσης κατά παντός υπευθύνου που έχει ήδη καταθέσει, θα προβεί ο Δήμος Πειραιά για τη μεγάλη οικολογική καταστροφή που έχει υποστεί από την πετρελαιοκηλίδα του ναυαγίου του «Αγία Ζώνη ΙΙ», σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, το απόγευμα της Δευτέρας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου της πόλης, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.
 
Επίσης, ο Γ. Μώραλης ανέφερε ότι ο δήμος θα προβεί και σε δικές του μετρήσεις στη θαλάσσια περιοχή που έχει ρυπανθεί.