Τελικά και καθώς επρόκειτο να κατατεθεί η επόμενη δόση της ρύθμισης του ληξιπρόθεσμου χρέους τις επόμενες μέρες, η διακοπή παροχής αερίου στο σπίτι της 83χρονης (που ήταν προγραματισμένη για χθες, Τρίτη) αποφεύχθηκε

Το προηγούμενο ρεπορτάζ

Μια υπόθεση που αντικατοπτρίζει την κατάσταση που βιώνουν πολλά νοικοκυριά στη χώρα, όσον αφορά την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων λογαριασμών ρεύματος, φυσικού αερίου ή νερού συμβαίνει στη Θεσσαλονίκη. Εισπρακτική εταιρεία απειλεί με άμεση διακοπή του φυσικού αερίου 83χρονη με ιδιαίτερα προβλήματα υγείας.

Όπως αναφέρει η σχετική καταγγελία, η Εταιρεία Προμήθειας Φυσικού Αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας απειλεί, μέσω εισπρακτικής, μία 83χρονη γυναίκα ότι θα της κόψει το φυσικό αέριο την Τρίτη, λόγω ανεξόφλητης οφειλής.

Σύμφωνα με την καταγγελία που δημοσιεύτηκε στα κοινωνικά μέσα και εστάλη και στο TPP, η ανεξόφλητη οφειλή ήταν 330 ευρώ (συνέπεια των υψηλών λογαριασμών του χειμώνα) και δινόταν η δυνατότητα να εξοφληθεί σε 5 δόσεις. Τον Ιούλιο πληρώθηκαν 100 ευρώ, ενώ στις αρχές Σεπτέμβρη 70 και επρόκειτο να κατατεθούν τις επόμενες μέρες άλλα 70. Ωστόσο η εισπρακτική απείλησε σήμερα ότι αν δεν εξοφληθεί όλο το ποσό μέχρι αύριο, Τρίτη, η παροχή φυσικού αερίου θα διακοπεί.

Το TPP έχει στη διάθεση του τα στοιχεία των προσώπων που αναφέρονται και τα απαραίτητα έγγραφα, που δεν δημοσιοποιούνται για ευνόητους λόγους.

Μία λύση και ένα πρόβλημα

Όπως είχε αναφέρει το TPP και στη δημοσίευση της καταγγελίας, η υπόθεση αυτή όμως σίγουρα δεν είναι η μόνη, καθώς πολλά νοικοκυριά έρχονται αντιμέτωπα με διακοπές δημοσίων αγαθών λόγω οφειλών. Σίγουρα επίσης, λίγες από αυτές τις περιπτώσεις έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Ωστόσο έχει αποδειχθεί και σε άλλες περιπτώσεις ότι η δημοσιοποίηση τέτοιων καταγγελιών, ή η επικοινωνία με τα κινήματα (π.χ. κατά των πλειστηριασμών) μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική, ασκώντας πίεση στους υπευθύνους και οδηγώντας τελικά ακόμα και σε λύση, πρόσκαιρη η μη, τέτοιων ζωτικής σημασίας προβλημάτων. 

Απαιτείται όμως και μία συνολική λύση τέτοιων προβλημάτων που απασχολούν χιλιάδες νοικοκυριά σε όλη τη χώρα. Όπως για παράδειγμα ενημέρωσε η εταιρεία αερίου την οικογένεια της 83χρονης, σύμφωνα με απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, όποιος και όποια έχει χρέος μεγαλύτερο των 113 ευρώ θα αντιμετωπίσει τον κίνδυνο διακοπής της παροχής.

Αν δεν υπάρξει δηλαδή από την κυβέρνηση μια συνολική λύση τέτοιων προβλημάτων σε ενέργεια και ύδρευση, τέτοια περιστατικά θα συνεχίσουν να συμβαίνουν. Μέχρι τότε η μόνη λύση είναι η αλληλεγγύη και η δημοσιοποίηση τέτοιων περιστατικών, χωρίς ντροπές