Τα μέσα που επιχειρούν στον καθαρισμό είναι 6 απορρυπαντικά σκάφη του Λ.Σ, 3 ΠΛΣ, 6 ιδιωτικά αντιρρυπαντικά συμπεριλαμβανομένου και του σκάφους «ΑΚΤΑΙΑ» της EMSA, ενώ συνέδραμαν 160 άτομα κατά την επιχείρηση του Σαββάτου. 
 
Το βράδυ της Δευτέρας το συντονιστικό όργανο αφότου συνεδρίασε έδωσε μια πρώτη εικόνα για τις εξελίξεις της απορρύπανσης, την οποία γνωστοποιεί το υπουργείο Ναυτιλίας.
 
«Διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες και την παραπληροφόρηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκαθαρίζουμε ότι η χώρα διαθέτει εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της θαλάσσιας ρύπανσης» δήλωση κατά τη συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός.
 
Σύμφωνα με το Γραφείου Τύπου του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ.: 
 
  • Στην Ακτή Τζελέπη δεν βρέθηκαν ίχνη ρύπανσης.
  • Μεταξύ Ψυτάλλειας και εισόδου Λιμένα Πειραιά εντοπίστηκαν, διάσπαρτοι,  μικρού μεγέθους ιριδισμοί οι οποίοι αντιμετωπίστηκαν.
  • Στο Πέραμα δεν βρέθηκαν  ίχνη ρύπανσης.
  • Εντοπίστηκαν πετρελαιοειδή μπροστά από την παραλία “ΦΛΩΡΑΣ ΣΕΛΗΝΙΩΝ” τα οποία περισυλλέγησαν πλήρως- Ελέγχθηκαν οι περιοχές νοτιοανατολικά και ανατολικά ακτογραμμής νήσου Σαλαμίνας, αλλά δεν βρέθηκαν ίχνη ρύπανσης
  • Η εικόνα των ακτών του Δήμου Γλυφάδας παρουσιάζεται βελτιωμένη, στην 3η και στην 4η μαρίνα
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου πρόκειται να πραγματοποιείται καθημερινά ενημέρωση των διαπιστευμένων ναυτιλιακών συντακτών έτσι ώστε όλες οι πληροφορίες για την πρόοδο των εργασιών και την υφιστάμενη κατάσταση να είναι γνωστές στο ευρύ κοινό.

«Ναι» στην απόδοση ευθυνών

Να αποδοθούν ευθύνες ζητά ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός, εφόσον όμως  ολοκληρωθεί η μάχη καθαρισμού του Σαρωνικού και αφού διερευνηθούν τα αίτια της ρύπανσης.
 
Σύμφωνα με τον υφυπουργό «η διαρροή από το πλοίο έχει περιοριστεί κατά 99% και με το φράγμα που έχει τοποθετηθεί εκμηδενίζεται οποιαδήποτε πιθανότητα να επεκταθεί εκτός», ενώ εκτίμησε ότι σε 15-20 μέρες θα έχει ολοκληρωθεί η απάντληση από το πλοίο.
 
Ανέφερε ότι η βαριά ρύπανση εκτείνεται μέχρι τη Γλυφάδα και «από 'κει και πέρα οι περιοχές είναι αρκετά καθαρές και πολύ καθαρές». Όπως είπε, στην Περιφέρεια γίνονται συνεχείς έλεγχοι στα ψάρια και τα θαλασσινά που δεν προέρχονται από τον Σαρωνικό και τα οποία διατίθενται προς πώληση.