Στην πρώτη επίσημη τοποθέτησή της, για τις επιθέσεις που έκαναν ένοπλοι μουσουλμάνοι Ροχίνγκια στις 25 Αυγούστου και προκάλεσαν μια στρατιωτική αντίδραση που ανάγκασαν περισσότερους από 410.000 Ροχίνγια, να μεταναστεύσουν στο γειτονικό Μπαγκλαντές.

Είπε ότι η Μιανμάρ δεν φοβάται τον διεθνή έλεγχο και έχει δεσμευτεί για μια βιώσιμη λύση.

Σε ψήφισμα που ενέκρινε η ολομέλεια στο Στρασβούργο, το Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει «βαθιά ανησυχία για την αυξανόμενη σοβαρότητα και το αυξανόμενο εύρος των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιλαμβανομένων δολοφονιών, βίαιων συγκρούσεων, καταστροφής της περιουσίας πολιτών και εκτοπισμού εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων» στη Μιανμάρ.

Απαιτεί «από τις στρατιωτικές δυνάμεις και από τις δυνάμεις ασφαλείας να σταματήσουν αμέσως τις δολοφονίες, την παρενόχληση και τους βιασμούς των Ροχίνγκια, καθώς και την πυρπόληση των κατοικιών τους».

«Καταδικάζουμε όλες τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την παράνομη βία. Δεσμευόμαστε για την αποκατάσταση της ειρήνης, της σταθερότητας και του κράτους δικαίου σε ολόκληρη την πολιτεία», δήλωσε η Σου Κι στην πρώτη επίσημη τοποθέτησή της.

«Θα αναληφθεί δράση εναντίον όλων των ανθρώπων, ανεξάρτητα από τη θρησκεία, τη φυλή και την πολιτική τους θέση, οι οποίοι παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα», ανέφερε. «Αισθανόμαστε βαθιά για τα δεινά όλων των ανθρώπων που έχουν συλληφθεί στη σύγκρουση».