«Ο Μπασάρ αλ Άσαντ είναι ένας εγκληματίας, θα πρέπει να δικαστεί και να απαντήσει ενώπιον της διεθνούς δικαιοσύνης για τα εγκλήματα που έχει διαπράξει. Εντούτοις, δεν έχω θέσει ως προαπαιτούμενο την απομάκρυνσή του από την εξουσία λόγω πραγματισμού» τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος σημειώνοντας ότι εναπόκειται στο συριακό λαό «να επιλέξει ελεύθερα τον ηγέτη της χώρας του».
 
Νωρίτερα, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε για τη συγκρότηση μιας «ομάδας επαφής» για τη Συρία ώστε να δημιουργηθεί μια νέα δυναμική που θα οδηγήσει προς μια πολιτική λύση στον πόλεμο της χώρας.
 
Οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται επί μήνες στην Αστάνα του Καζακστάν, υπό την αιγίδα της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν «δεν αρκούν», τόνισε ο Μακρόν, εξηγώντας ότι η ομάδα επαφής που ζητά το Παρίσι περιλαμβάνει τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και τους «εμπλεκόμενους» στον πόλεμο.
 
«Καταρτίζουμε έναν οδικό χάρτη για τη Συρία και επιθυμώ και τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ να συνεργαστούν μαζί μας», επισήμανε, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμετάδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
 
«Για να επιτευχθεί μια δίκαιη και διαρκής ειρήνη, υπάρχει η επείγουσα ανάγκη να εστιάσουμε στην πολιτική επίλυση αυτής της κρίσης μέσα από μια μετάβαση», υπογράμμισε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους.
 
Σημείωσε δε ότι αν οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν τη συμμετοχή του Ιράν, ενός από τους κύριους πρωταγωνιστές του συριακού πολέμου, στην ομάδα αυτή, η Γαλλία μπορεί να διαδραματίσει το ρόλο του μεσολαβητή.