Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλονται αυτές τις μέρες για περιορισμό της ρύπανσης μετά την βύθιση του δεξαμενόπλοιο «Αγία Ζώνη ΙΙ». «Τώρα είμαστε στο σημείο της αναμέτρησης με την αποτελεσματικότητα της προσπάθειας απορρύπανσης. Η προσπάθεια έχει εξαιρετικά γρήγορα αποτελέσματα και ξανασημειώνω πως δεν έχουμε χρησιμοποιήσει πουθενά χημικά. Σε ένα μήνα θα κάνουμε την πρώτη ουσιαστική αποτύπωση των προσπαθειών μας», είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, εξήγγειλε ότι θα κατατεθεί άμεσα τροπολογία  «η οποία θα περιορίζει την διάρκεια ζωής των αντίστοιχων πλοίων». 


«Ψάχνουμε όλα τα στοιχεία»

 
Σε ερώτηση αναφορικά με την απόδοση ευθυνών ο υπουργός τόνισε: «Κι εγώ έχω απορίες για το τι έχει τελικά συμβεί με την υπόθεση της βύθισης. Όποια στοιχεία έχω στη διάθεσή μου τα στέλνω στον εισαγγελέα. Η προσπάθεια αυτή τη στιγμή επικεντρώνεται στην συγκέντρωση στοιχείων και γίνεται από τρεις διαφορετικές αρχές. Ψάχνουμε όλα τα στοιχεία».
 
Αναφορικά με τις έρευνες σημείωσε πως οι αρχές ξεκίνησαν αν ερευνούν το συμβάν από την πρώτη ημέρα. «Ήμασταν εξαιρετικά άτυχοι γιατί το πλοίο βούλιαξε νύχτα και μετέφερε μαζούτ. Το πλοίο βούλιαξε στις 3 τα ξημερώματα και οι εργασίες ολοκλήρωσης τοποθέτησης των φραγμάτων έγινε στις 10 παρά 20 στις 10 ξεκίνησε η στεγανοποίηση του πλοίου. Τη Δευτέρα το πρωί είχε περιοριστεί στο 95%. Από τις 3 μέχρι να τοποθετηθούν τα φράγματα υπήρχε διαρροή οπότε και ναι δημιουργήθηκε πετρελαιοκηλίδα μεγάλης έκτασης».

«Αν αποδειχθεί ότι έχω ευθύνη, έχω την γενναιότητα να την αναλάβω» δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας, υπογραμμίζοντας ότι την ευθύνη για τα σχέδια απορρύπανσης την έχει το Λιμενικό. Στην ερώτηση εάν έχει ευθύνες ο αρχηγός του Λιμενικού απάντησε πως «έκανε ότι μπορούσε», σημειώνοντας πως «δεν έδειχνε το πράγμα ότι θα πάει έτσι», αφού ο μηχανισμός κινητοποιήθηκε και το πρωί της Κυριακής είχαν τοποθετηθεί τα φράγματα και εξελισσόταν ομαλά η στεγανοποίηση του ναυαγίου.