Την Τετάρτη άνδρες της ισπανικής εθνοφυλακής έκαναν έφοδο σε υπουργεία της καταλανικής κυβέρνησης και συνέλαβαν 12 μέλη της, μεταξύ των οποίων τον γ.γ. του συμβουλίου Οικονομίας, Τζουζέπ Μαρία Τζοβέ Λιαδό, στενό συνεργάτη του αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομικών Οριόλ Τζουνκέρας. Παράλληλα, η ισπανική κυβέρνηση δια μέσω του υπουργού Οικονομίας, Κριστόβαλ Μοντόρο, διακοίνωσε σήμερα επισήμως στην καταλανική κυβέρνηση την εφαρμογή του Νόμου για τη Δημοσιονομική Σταθερότητα, που περιλαμβάνει την εκχώρηση του ελέγχου των δημοσίων οικονομικών της Καταλονίας.


Κατασχέθηκαν εκατομμύρια ψηφοδέλτια

Επίσης σήμερα, Τετάρτη, η ισπανική Εθνοφυλακή κατέσχεσε πολλά εκατομμύρια ψηφοδέλτια που επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, την 1η Οκτωβρίου, όπως έγινε γνωστό από μια πηγή προσκείμενη στις έρευνες.

«Αυτή τη στιγμή τα μετρούν, μπορεί να είναι 9 εκατομμύρια ψηφοδέλτια», είπε η πηγή αυτή μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. Διευκρίνισε επίσης ότι η κατάσχεση έγινε στην κοινότητα Μπίγκες που απέχει 45 χιλιόμετρα βόρεια της Βαρκελώνης.

Χιλιάδες Καταλανοί στους δρόμους

Μετά τις συλλήψεις, χιλιάδες Καταλανοί βρήκαν στους δρόμους. Αρκετές χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Βαρκελώνης για να διαμαρτυρηθούν για τις συλλήψεις. Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είπε ότι είδε, μπροστά από το κτήριο που στεγάζει το συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων, διαδηλωτές να περικυκλώνουν και να χτυπούν όχημα της εθνοφυλακής, ενώ σημειώθηκαν και μικροεπεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών.

«Έξω οι δυνάμεις κατοχής!», φώναζαν ορισμένοι από τους συγκεντρωμένους. «Θα ψηφίσουμε για να είμαστε ελεύθεροι», είχαν γράψει στα πλακάτ που κρατούσαν.
Εκπρόσωπος των αστυνομικών αρχών επιβεβαίωσε ότι έχουν συλληφθεί 13 υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης της Καταλωνίας και ότι έγιναν 22 έρευνες για να εμποδιστεί η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Βολές κατά Ραχόι

Οι συλλήψεις των στελεχών της καταλανικής κυβέρνησης προκάλεσαν σκληρές αντιδράσεις, με τον επικεφαλής της, Κάρλες Πουτζεμόντ να καλεί έκτακτη σύνοδο και τον Τζουνκέρας να υποστηρίζει ότι η ισπανική κυβέρνηση «επιτίθεται στους θεσμούς και συνεπώς επιτίθεται και στους πολίτες. Δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε αυτό».

Στο ισπανικό κοινοβούλιο οι βουλευτές του καταλανικού κόμματος ERC αποχώρησαν από τη συνεδρίαση, με τον κοινοβουλευτικό τους εκπρόσωπο Γκαμπριέλ Ρουφιάν να ζητάει από τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι «να πάρει τα βρωμόχερά του από την Καταλονία». Από την πλευρά του ο Μαριάνο Ραχόι υπεραμύνθηκε των μέτρων, υποστηρίζοντας ότι λαμβάνονται «με σωφροσύνη, μετριοπάθεια και αναλογικότητα».

Λογοκρισία και κατάσχεση 1,3 εκατ. φυλλαδίων

Ενώ τις προηγούμενες μέρες, η κυβέρνηση της Μαδρίτης έβαλε στο στόχαστρο της την καμπάνια ενημέρωσης των καταλανών πολιτών για το δημοψήφισμα της 1ης Οκτώβρη. Την περασμένη εβδομάδα απαγορεύτηκε από τις ισπανικές αρχές η πρόσβαση στηνεπίσημη ιστοσελίδα του δημοψηφίσματος, με τον πρόεδρο της τοπικής κυβέρνησης, Κάρλες Πουτζεμόντ, να στρέφεται στο twitter για να ενημερώσει τους πολίτες.

Η κίνηση της Μαδρίτης προκάλεσε και την αντίδραση του ιδρυτή του Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, που κατήγγειλε την απόπειρα λογοκρισίας.

Λίγες μέρες αργότερα, το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι κατασχέθηκαν περίπου 1,3 εκατ. ενημερωτικά πόστερ και φυλλάδια που επρόοκειτο να μοιράσει η καταλανική κυβέρνηση για το δημοψήφισμα.