«Ο Μπαρζανί παίζει με την φωτιά» τόνισε ο Τούρκος αντιπρόεδρος αναφερόμενος στον πρόεδρο του Ιρακινού Κουρδιστάν, αναφέροντας μάλιστα πως «όλοι θα δουν την αποφασιστικότητα της Τουρκίας με τις κυρώσεις που θα επιβληθούν».
 
Από μεριάς του ο αντιπρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης,του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, Οζτούρκ Γιλμάζ ζήτησε να δοθεί περιθώριο 24 ωρών στην Διοικηση του Βορείου Ιράκ και να επιβληθούν ακολούθως άμεσα οικονομικές πολιτικές και στρατιωτικές κυρώσεις.
 

Πυρά από τη Σαουδική Αραβία
 

Να αποτρέψει «νέες κρίσεις» συμβούλεψε η Σαουδική Αραβία το Ιρακινό Κουρδιστάν καλώντας το να μην προχωρήσει στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.
 
«Δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην περιοχή (τη Μέση Ανατολή) και τους κινδύνους που έχουν ενσκήψει και προκειμένου να αποφευχθούν νέες κρίσεις, η Σαουδική Αραβία βασίζεται στη λογική και την εμπειρία του προέδρου Μασούντ Μπαρζανί ώστε να μην διεξαχθεί το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν» δήλωσε ένας εκπρόσωπος Τύπου της Σαουδικής Αραβίας.
 
«Η Σαουδική Αραβία καλεί τα εμπλεκόμενα μέρη να δεσμευτούν στον διάλογο για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα του ιρακινού λαού στο σύνολό του» συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος Τύπου, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο SPA.

 

Η στάση των ΗΠΑ
 

Ο Λευκός Οίκος είχε ανακοίνωσε, ότι το σχέδιο για τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος στην αυτόνομη περιφέρεια του Ιρακινού Κουρδιστάν αποσπά την προσοχή από τις προσπάθειες συντριβής του «Ισλαμικού Κράτους» και κάλεσε τους Κούρδους ηγέτες να ακυρώσουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.
 
«Για τον λόγο αυτό, καλούμε την κουρδική περιφερειακή κυβέρνηση να ακυρώσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και να εισέλθει σε ένα σοβαρό και διαρκή διάλογο με τη Βαγδάτη, τον οποίο οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένως επισημάνει ότι είναι έτοιμες να διευκολύνουν», υπογραμμίζει η αμερικανική προεδρεία.