Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου, και των αντιπεριφερειαρχών Δυτικής Αττικής και Πειραιά, Βασιλείου και Γαβρίλη, αποφασίστηκε να γίνουν κινήσεις ώστε να γίνουν βήματα για την απολύμανση του Σαρωνικού.
 
Αντικείμενο της συνάντησης ήταν τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα δυσοσμίας στις περιοχές Δυτικής Αττικής και Πειραιά, και η ανάγκη άμεσης εκπόνησης ενός συγκεκριμένου επιχειρησιακού σχεδίου αντιμετώπισης του προβλήματος. 
 
Αποφασίστηκε και η οργάνωση μικτών κλιμακίων ελέγχου με τους επιθεωρητές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και τις αντίστοιχες αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής και των εμπλεκόμενων δήμων, με σκοπό τον έλεγχο δραστηριοτήτων οι οποίες μπορεί να συνδέονται με τα περιστατικά ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη Δυτική Αττική και τον Πειραιά.
 
Θέματα της συζήτησης αποτέλεσαν επίσης, και η αποτύπωση-ενοποίηση δεδομένων από περιβαλλοντικούς ελέγχους όλων των υπεύθυνων δομών στη Δυτική Αττική και τον Πειραιά, η ανάληψη πρωτοβουλιών για τα θέματα εφαρμογής της συνθήκης ΣΕΒΕΖΟ ως προς την αντιμετώπιση ατυχημάτων μεγάλης έκτασης, όπως και η λειτουργία των λιμενικών εγκαταστάσεων σε σχέση με τη χρήση και αποθήκευση καυσίμων της ευρύτερης περιοχής.
 
Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, η υλοποίηση όλων των παραπάνω με ταυτόχρονη εξασφάλιση των πόρων, αποτελεί κοινό στόχο όλων των συμμετεχόντων στη σύσκεψη. Θα γίνουν όλες οι απαραίτητες διοικητικές και επιστημονικές πρωτοβουλίες, ώστε εντός μίας εβδομάδας να ανακοινωθεί το πλήρες σχέδιο των ενεργειών, που θα στηρίζονται στην αξία και τη στρατηγική σημασία που έχει η βιώσιμη ανάπτυξη για τη Δυτική Αττική και τον Πειραιά.