Την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του, ο καθηγητής της Πολιτικής Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, υποστήριξε πως ο κυρίαρχος στόχος της οργάνωσης είναι η άσκηση βίας για πολιτικούς σκοπούς, ενώ τόνισε πως η δομή της είναι στρατιωτικού τύπου.
 
Ο ίδιος χαρακτήρισε ως «κόμμα πολιτοφυλακή» τη Χρυσή Αυγή, υποστηρίζοντας πως η ρητορική της παραπέμπει σε βία ενώ πρόσθεσε πως τα χρήματα που έχει και διαθέτει η οργάνωση δεν δικαιολογούνται ούτε από τις συνδρομές των μελών της ούτε από τον αριθμό των βουλευτών της.
 
«Η πολυσχιδής δραστηριότητα του κόμματος δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί μόνο με τα έσοδα των υποτιθέμενων μελών, είτε με των βουλευτών. Δηλαδή γραφεία, παρουσιάσεις, εφημερίδα. Η εντύπωσή μου είναι ότι η δραστηριότητα τού συγκεκριμένου κόμματος δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί, και ειδικά χωρίς κρατική χρηματοδότηση μέχρι τότε. Άρα, κάποιος θα έπρεπε να δει και αυτή τη διάσταση, ερευνώντας το κόμμα» υπογράμμισε ο Σπουρδαλάκης.
 
Είχε προηγηθεί η εξέταση του πρώην υποψήφιου βουλευτή και επιστημονικού συνεργάτη της Χρυσής Αυγής, Ηλία Σταύρου, ο οποίος, αν και δέχθηκε πιέσεις από τους συνηγόρους της υπεράσπισης, επανέλαβε ουσιαστικά όσα είχε καταθέσει και τις δύο προηγούμενες ημέρες.
 
Από την πλευρά της υπεράσπισης του πρώην βουλευτή Ευστάθιου Μπούκουρα, ζητήθηκε η άσκηση ποινικής δίωξης κατά του Η. Σταύρου για ψευδορκία, αίτημα για το οποίο το δικαστήριο επιφυλάχθηκε.