Ο σεισμός, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 100 ανθρώπους στην πρωτεύουσα, έπληξε το Μεξικό ακριβώς 32 χρόνια μετά την καταστροφική δόνηση του 1985 που άφησε πίσω της χιλιάδες θύματα. Η χώρα δεν είχε ακόμη συνέλθει από τον σεισμό των 8,2 βαθμών που είχε σημειωθεί πριν από δύο εβδομάδες στο νότιο τμήμα της, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περίπου 100 άνθρωποι.

Σε όλη την Πόλη του Μεξικού, τα μέλη των σωστικών συνεργείων βοηθούν εθελοντές και πολίτες επιστρατεύοντας σκυλιά, κάμερες, ανιχνευτές κίνησης και θερμότητας για τον εντοπισμό ανθρώπων που μπορεί να είναι ακόμη ζωντανοί.


Ενισχύσεις
 

Ενισχύσεις άρχισαν να φθάνουν από τον Παναμά, το Ελ Σαλβαδόρ, τη Χιλή και το Ισραήλ, σύμφωνα με μεξικανικά ΜΜΕ. Η Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID) ανακοίνωσε ότι στέλνει μια ομάδα διασωστών, κατόπιν αιτήματος της μεξικανικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Πόλης του Μεξικού Μιγκέλ Άνχελ Μανσέρα, πέραν των δεκάδων κτιρίων που κατέρρευσαν, σημειώθηκαν επίσης πολλές διαρροές αερίου και πυρκαγιές. Ο υπουργός Εσωτερικών Μιγκέλ Άνχελ Οσόριο Τσονγκ δήλωσε σε μεξικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι τα σωστικά συνεργεία δουλεύουν με μεγάλη προσοχή, χρησιμοποιώντας αξίνες και φτυάρια.


Τριήμερο πένθος
 

Ο πρόεδρος της χώρας, Ενρίκε Πένια Νέτο, δήλωσε σε μήνυμά του ότι «προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι να κρατήσουμε τη διάσωση ανθρώπων που είναι ακόμα παγιδευμένοι και να δώσουμε ιατρική φροντίδα στους τραυματίες» και συνέστησε ψυχραιμία τους πολίτες, ενώ κήρυξε τριήμερο πένθος.

Ανάμεσα στα κτίρια που ισοπεδώθηκαν ήταν και το πρωτοβάθμιο σχολείο Ενρίκε Ρεμπσαμέν, στα συντρίμμια του οποίου εντοπίστηκαν νεκρά 21 παιδιά και αγνοούνται ακόμη 20. Την ίδια ώρα, πραγματοποιείται επιχείρηση έρευνας στα συντρίμμια του σχολείου.«Είδα πέντε παιδιά ζωντανά, αλλά τα έχουν παγιδεύσει μεταλλικές βέργες», είπε καθώς έπεφτε η νύχτα ένα στέλεχος της Πολιτικής Προστασίας.