«Θέλουμε να ξεκαθαρίσει η υπόθεση με την κυβέρνηση και την εταιρεία για να έχουμε δουλειά εμείς. Οι τρεις άδειες που δόθηκαν για την Ολυμπιάδα δεν αρκούν για να προχωρήσει το έργο, είναι ενιαίο», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στις στοές των μεταλλείων, Χρήστος Ζαφειρούδας κατά την διαμαρτυρία που πραγματοποίησαν οι μεταλλωρύχοι τις Eldorado Gold έξω από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.


 

Όπως υποστήριξε ο Χ. Ζαφειρούδας, η άδεια για τις Σκουριές αφορά «την κατασκευή εργοταξίου για εξόρυξη συμπυκνώματος χαλκού που θα χρησιμοποιηθεί για τη μεταλλουργία στο Μαντέμ Λάκκο και όχι εξόρυξη χρυσού. Δεν έχει να κάνει με τη διαιτησία αυτή η άδεια, είναι άλλο το θέμα του flashsmelting, δημιουργείται σύγχυση».


Menelaos Myrillas / SOOC

Λίγο αργότερα ο Χ. Ζαφειρούδας πραγματοποίησε συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μιχάλη Βερροιόπουλο. «Γίνεται από ό,τι φαίνεται μεγάλη προσπάθεια και από τις δύο πλευρές να λυθεί το θέμα μας, θεωρούμε και ειλικρινά πιστεύουμε πως θα βρεθεί λύση πολύ σύντομα», δήλωσε ο ο ίδιος.

«Υπάρχει, πρόσθεσε, ένας έντιμος και ειλικρινής διάλογος με την εταιρεία. Δυστυχώς όμως χρειάζεται χρόνος για να δούμε και έμπρακτα αποτελέσματα. Εμείς πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Δεν έχει τελειώσει τίποτα». Ανέφερε ακόμη πως στόχος είναι να δοθεί οριστική λύση στο ζήτημα μέσα στο επόμενο τρίμηνο. Δηλαδή στο χρονικό ορίζοντα στον οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαιτησία μεταξύ του Δημοσίου και της Ελληνικός Χρυσός.
 
Θα ακολουθήσει συνάντηση εκπροσώπων των εργαζομένων με τη διοίκηση της εταιρείας και πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου.


Menelaos Myrillas / SOOC

Υπενθυμίζεται ότι λίγες μέρες πριν η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει η έκδοση «αδειών ρουτίνας», όπως τις χαρακτήρισε, για το έργο των Σκουριών, υποστηρίζοντας ότι οι άδειες αυτές είναι ανεξάρτητες από τη διαδικασία της διαιτησίας, ενώ διευκρίνισε ότι «όλες οι απαραίτητες από πλευράς της Εταιρείας ενέργειες για τις παραπάνω άδειες έχουν εκπληρωθεί».