Οι διασώστες βρήκαν τουλάχιστον επτά επιζώντες την Τετάρτη, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του ναυτικού.

Την περασμένη εβδομάδα, η λιβυκή ακτοφυλακή οδήγησε πίσω στην ακτή, από τη θάλασσα, περισσότερους από 3.000 μετανάστες ενώ περίπου 2.000 άλλοι αποβιβάσθηκαν στην Ιταλία, σύμφωνα μ' έναν απολογισμό από πολλές επίσημες πηγές κι ένα ιταλικό μέσο ενημέρωσης.

Τον Αύγουστο, η Λιβύη ανακήρυξε «επίσημα» τη δημιουργία «μιας ζώνης έρευνας και διάσωσης», υπογραμμίζοντας κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο ναύαρχος Αμπντελχακίμ Μπουχαλίγια, διοικητής της ναυτικής βάσης της Τρίπολης.

«Κανένα ξένο πλοίο δεν έχει δικαίωμα να εισέρχεται σε αυτήν, εξαιρουμένων περιπτώσεων που αυτό ζητείται ρητά από τις λιβυκές αρχές», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η λιβυκή ακτοφυλακή έχει καταφερθεί επανειλημμένα εναντίον των πλοίων των ΜΚΟ, τα οποία περιπολούν στα ανοικτά της Λιβύης για να σώζουν μετανάστες. Η ατμόσφαιρα μεταξύ των δύο πλευρών παραμένει τεταμένη.

Δίκτυα διακινητών επωφελούμενα από το χάος που βασιλεύει στη Λιβύη μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011 μεταφέρουν κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες μετανάστες προς την Ιταλία, απαιτώντας υψηλά ποσά από τον καθένα.