Σύμφωνα με το δημοσίευμα του βρετανικού πρακτορείου ειδήσεων, η Ελλάδα εξετάζει το ενδεχόμενο ανταλλαγής 20 μικρών ομολόγων με ονομαστική αξία περίπου 32 δις. ευρώ, με τέσσερα ή πέντε νέα ομόλογα, πληροφορία την οποία αποδίδει μάλιστα σε κυβερνητικές πηγές. Τα ομόλογα στα οποία αναφέρεται το δημοσίευμα είναι ομόλογα που εκδόθηκαν το 2012 στο πλαίσιο του PSI
«Σχεδιάζουμε να προχωρήσουμε σε κάποιες ενέργειες διαχείρισης του χρέους… για να βελτιώσουμε τη ρευστότητα και την εμπορικότητα» φέρεται να ανέφερε ο κυβερνητικός αξιωματούχος τον οποίο επικαλούνται, δίχως να αποκαλύπτουν την ταυτότητά του.

Μία ημέρα μετά το δημοσίευμα, η αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών ήταν χλιαρή, με αρμόδιες πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο να τονίζουν πως η ανταλλαγή ομολόγων που είχε εκδόσει στο παρελθόν το ελληνικό δημόσιο με νέα ομόλογα περιλαμβάνεται στους στόχους του υπουργείου Οικονομικών, αλλά αυτή την ώρα δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αποφάσεις. Όπως αναφέρεται, είναι μία κίνηση στην οποία θα πρέπει να προχωρήσει το ΥΠΟΙΚ μέχρι το τέλος του προγράμματος προκειμένου να βελτιώσει την καμπύλη ομολόγων του ελληνικού δημοσίου και να ομαλοποιήσει τις πληρωμές χρέους για τα επόμενα χρόνια.

Οπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, η ανταλλαγή των ομολόγων είναι μία από τις προτάσεις που βρίσκεται στο τραπέζι εδώ και πολύ καιρό αλλά όπως επισημαίνουν πρόκειται για μία άσκηση η λύση της οποίας εξαρτάται από το διεθνές περιβάλλον και άλλους κρίσιμους παράγοντες. Τα ίδια στελέχη σημείωναν ότι πρόκειται για μία σύνθετη διαδικασία με πολλές παραμέτρους και άφηναν να εννοηθεί ότι η λήψη των σχετικών αποφάσεων δεν είναι ένα θέμα του παρόντος.

Υπενθυμίζεται ότι το 2012 στο πλαίσιο του PSI το ελληνικό δημόσιο είχε εκδόσει νέους τίτλους προς τους ιδιώτες που συμμετείχαν σ΄ αυτό ανταλλάσσοντας τους με τα ομόλογα που είχαν στην κατοχή τους περίπου στο 50% της ονομαστικής αξίας τους. Αυτούς τους νέους τίτλους αφορούν οι προτάσεις για swap. Οταν θα ληφθούν οι αποφάσεις για την κίνηση αυτή τότε θα οριστικοποιηθεί ο τρόπος της ανταλλαγής , το αν θα γίνεται με 4,5 ή 6 νέες εκδόσεις , όπως και τα υπόλοιπα στοιχεία της, σημειώνουν χαρακτηριστικά τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

Σημειώνεται πως στο δημοσίευμα γίνεται επίσης αναφορά στην έκδοση πενταετούς ομολόγου από την Ελλάδα τον περασμένο Ιούλιο, όπου τονίζεται πως οι επενδυτές που το αγόρασαν έχουν ήδη κερδίσει περί το 1,5% της επένδυσής τους από την αρχή του έτους. Το γεγονός αυτό, αναφέρεται, πως οδήγησε στην αισθητή μείωση του κόστους δανεισμού του δεκαετούς ομολόγου σε προ κρίσης επίπεδα, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως έχει λύσει τα προβλήματα ρευστότητας. Για τον λόγο αυτό, υπογραμμίζει πως μιας «πλήρως λειτουργούσα» αγορά ομολόγων αποτελεί μέρος του σχεδίου του Αλέξη Τσίπρα για την ενίσχυση της οικονομικής ανεξαρτησίας της Ελλάδας, καθώς και την οικοδόμηση οικονομικού μαξιλαριού.

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα αποθεματικό ύψους περίπου 12-14 δισ. ευρώ για τους πρώτους εννέα έως δώδεκα μήνες μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος διάσωσης» φέρεται να δήλωσε άλλος αξιωματούχος στο Reuters, για να συμπληρώσει «θα δείξουμε έτσι ότι μπορέσαμε να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες μας, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 2019, βάση ενός δυσμενούς σεναρίου».

Στο δημοσίευμα συμπληρώνεται πως η Αθήνα σκοπεύει να προχωρήσει σε τουλάχιστον δύο ακόμα εκδόσεις ομολόγων έως το τέλος του τρίτου πακέτου διάσωσης, τον Αύγουστο του 2018, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές.