«Είναι θλιβερό μία τοπική κοινωνία να διχάζεται και να οδηγείται στα δικαστήρια για να βρει το δίκαιό της. Είναι ευχής έργον οι τοπικοί άρχοντες να συνεργαστούν προς την κατεύθυνση της εκτόνωσης της έντασης στην περιοχή» ανέφερε η πρόεδρος του δικαστηρίου, λίγο πριν κάνει γνωστή την αθωωτική απόφαση. Την απαλλαγή των κατηγορουμένων από τα κακουργήμετα για τα οποία οδηγήθηκαν στο εδώλιο εισηγήθηκε και ο εισαγγελέας, καθώς ότι «δεν προέκυψε τέλεση αξιόποινων πράξεων».

Οι κατηγορίες που αντιμετώπιζαν οι 21κάτοικοι της Χαλκιδικής ήταν βαρύτατα κακουργήματα, όπως έκρηξη από την οποία θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο και κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα, κατασκευή, προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλικών από κοινών και ηθική αυτουργία στις παραπάνω πράξεις. Στις καταθέσεις τους αρνήθηκαν οποιαδήποτε συμμετοχή ή εμπλοκή σε επεισόδια, ενώ μερικοί από αυτούς κατήγγειλαν προσπάθεια ποινικοποίησης των αγώνων τους κατά της εξορυκτικής δραστηριότητας στην περιοχή.

Οι διώξεις των 21 κατοίκων αφορούσαν διαμαρτυρία που είχε πραγματοποιηθεί στις 30 Μαρτίου του 2012, όταν περίπου 1.000 κάτοικοι από την Ιερισσό και τις γύρω περιοχές συγκεντρώθηκαν έξω από το δημαρχείο, φωνάζοντας συθνθήματα κατά του τότε δημάρχουν, Χρήστου Πάχτα και του τότε αντιδημάρχου Β.Μοσχόπουλου. Είχε προηγηθεί στις 20 Μαρτίου ο ξυλοδαρμός στο βουνό Κάκαβος 30 κατοίκων από 300 εργαζόμενους της Ελληνικός Χρυσός και το κάψιμο του φυλακίου αγώνα.

Η δίωξη των κατοίκων έγινε μετά από μηνύσεις του Πάχτα, οποίος όμως στο δικαστήριο δεν μπόρεσε να αναγνωρίσει κανέναν από τους κατηγορουμένους, ενώ ισχυρίστηκε ότι τα ονόματα τωνξ διωκόμενων του έγιναν γνωστά από τρίτους.

Υπενθυμίζεται ότι σε προηγούμενη δίκη, για διαμαρτυρίες που πραγματοποιήθηκαν στις 21 Μαρτίου 2012 και τη συμβολική κατάληψη του δημαρχείου Ιερισσού, το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης 1 έτους με αναστολή σε τέσσερις πολίτες-μέλη του κινήματος ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική 

Η δεύτερη δίκη των 26 κατηγορούμενων για την υπόθεση του «Λάκκου Καρατζά», ήταν να γίνει το πρωί, αναβλήθηκε ξανά για τις 10 Μαΐου, λόγω κωλύματος των συνηγόρων υπεράσπισης.