Σύμφωνα με τον συνήγορο Πολιτικής Αγωγής της δίκης Θανάση Καμπαγιάννη, η κατάθεση του Ηλ. Σταύρου είναι από αυτές που βάζουν τους κατηγορούμενους φυλακή. «Ήταν ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της οργάνωσης, με δεκάδες ομιλίες, επιστημονικός συνεργάτης της στη Βουλή, γνώριζε όλα τα ηγετικά στελέχη και τους βουλευτές. Έδωσε με τον καλύτερο τρόπο την εικόνα της βίας, η οποία είναι έμφυτη, είναι στο κέντρο της οργάνωσης. Εικόνες camora, εικόνες μαφίας. Οργάνωση ξεκάθαρα εθνικοσοσιαλιστική. Είχε ορκιστεί στο Φαλακρό Όρος, μπροστά στη σημαία του Πολεμικού Ναυτικού του Γ’ Ραιχ. Τα κατέθεσε όλα με το ονοματεπώνυμο του», δήλωσε μιλώντας στην εκπομπή «Ντάμες Σπαθί» και την Ελευθερία Κουμάντου.
 
Ο κατηγορούμενος λοιπόν δε δίστασε αποδεχθεί τις δολοφονικές επιθέσεις καθώς και τη σύνδεση της οργάνωσης με τους στρατιωτικούς και την ιδεολογία της ναζιστικής Γερμανίας. Ερωτώμενος για το σύνθημα «αίμα τιμή» ο ίδιος απάντησε πως πρόκειται για συσχέτιση της οργάνωσης με τη νεολαία της ναζιστικής Γερμανίας, με το σύνθημα «Blut und Ehre».
 
Σχετικά με την επίθεση στη Ναυαρίνου προς άτομα του αντιφασιστικού χώρου ο ίδιος παραδέχεται πως έγινε επίθεση και μάλιστα με μαχαίρια που κρατούσαν χρυσαυγίτες. «Είχε γίνει στην Περαία μια συναυλία εθνικιστικού προσανατολισμού. Και φεύγοντας άκουσα «Πάμε να κοπανήσουμε ανάρχες». Εγώ τότε έμενα Ροτόντα και έγινε μια συμπλοκή στο Χρυσό, το μπουγατσάδικο. Η Ναυαρίνου ήταν γνωστό ότι ήταν στέκι του αναρχικού χώρου. Και έγινε επίθεση και με μαχαίρι» είπε χαρακτηριστικά.


Nikos Libertas / SOOC
 

Όχι βέβαια. Δεν τραγουδήσαμε τον ελληνικό εθνικό ύμνο.
 

Έγινε επίσης λόγος στις ορκωμοσίες της οργάνωσης καθώς και στις κομματικές της διαδικασίες. Συγκεκριμένα, όταν ο κατηγορούμενος ρωτήθηκε αν το 2011, κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας του, τραγούδησαν κατά τα διάρκεια της ορκωμοσίας τον ελληνικό εθνικό ύμνο ο ίδιος απάντησε «όχι βέβαια».
 
Για τη σημαία στην οποία ορκίστηκαν ο κατηγορούμενος ανέφερε χαρακτηριστικά «η σημαία του πολεμικού ναυτικού του Γ’ Ραιχ. Την είχα και στο δωμάτιό μου. Γελάω γιατί στο Μπρίστολ είχαν βάλει αυτή την φωτογραφία και τους είπε ο Κασιδιάρης ‘’βάλ’ την και θα την κάνουμε φώτοσοπ με τον κέλτικο σταυρό’’.  Αυτή η σημαία για μένα που ήμουν μέλος ήταν σε μια διαδικασία ολόιδια με τη δικιά μου ορκωμοσία.»
 

Οι μπάτσοι δεν πρόκειται να μας κάνουν τίποτα
 

Ο κατηγορούμενος ανακρίθηκε και για τα γεγονότα στην Πάρο, όπου σημειώθηκαν συγκρούσεις αντιφασιστών με τους χρυσαυγίτες, γίνεται λόγος για συνεργασία ΜΑΤ και χρυσαυγιτών. Αυτό προκύπτει από το γεγονός πως κατά τα επεισόδια μέλη της οργάνωσης βγήκαν μέσα από διμοιρία των ΜΑΤ με τον αρχηγό της οργάνωσης να φωνάζει «τους γ….».
 
«Αισθανόμασταν άνετα και μια οικειότητα. Με την έννοια ότι δεν πρόκειται να μας κάνουν τίποτα οι μπάτσοι. Ένα σημαντικό κομμάτι εμφορούνταν από τις απόψεις της ΧΑ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κατηγορούμενος.

 

Δε μου έκανε εντύπωση η δολοφονία του Φύσσα
 

Η ανάκριση κατέληξε στη δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα, για την οποία ο κατηγορούμενος αναφέρει πως «δεν του έκανε εντύπωση».


Nick Paleologos / SOOC
 

Ξεκινάμε ότι εκείνη την περίοδο εμένα δε με απασχολούσε η δράση της ΧΑ αλλά η απεμπλοκή μου. Δε μου έκανε εντύπωση γιατί δεν ασχολήθηκα τόσο και γιατί οταν βγάζεις ανθρώπους στο δρόμο και προωθείς τη βία κάποια στιγμή θα γίνει και δολοφονία. Δεν είπα χρυσαγίτης σκότωσε κάποιον και είπα «Ω θεέ μου πώς έγινε αυτό». Προφανώς δεν έπεσα από τα σύννεφα.
 
Όσον αφορά έκφραση όπου ομιλία του κατηγορούμενου όπου αναφέρει «Τα ψέματα κάποια μέρα θα τελειώσουν και η αλήθεια θα λάμψει ξανά. Τότε θα επιστρέψουμε αγνοί και αμόλυντοι, αυτή η φράση είναι ενός μεγάλου άνδρα και του κομματικού του συντρόφου» ο ίδιος διευκρινίζει πως αναφέρεται στον Αδόλφο Χίτλερ και τον σύντροφο του Γκαίμπελς.