Τεράστιες είναι καταστροφές, οι οποίες αποκαλύπτονται με πληροφορίες να κάνουν λόγο για ολόκληρες πόλεις να έχουν ισοπεδωθεί και τα σπίτια να έχουν μετατραπεί σε ερείπια από τη σεισμική δόνηση, που σημειώθηκε ακριβώς 32 χρόνια έπειτα από εκείνον του 1985 στο Μεξικό, το τραύμα από τον οποίο ακόμα σήμερα δεν έχει επουλωθεί στη χώρα.


Ο τραγικός απολογισμός
 

Τουλάχιστον 272 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων 20 παιδιά, εξαιτίας του ισχυρού σεισμού 7,1 βαθμών ο οποίος έπληξε το κεντρικό Μεξικό την Τρίτη, προκαλώντας την κατάρρευση δεκάδων κτιρίων, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 44 στην πυκνοκατοικημένη πρωτεύουσα. Ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται στους 1.900.
 
Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, 137 είναι οι νεκροί στην Πόλη του Μεξικού, 73 στην Πολιτεία Μορέλος, 43 στην Πολιτεία Πουέμπλα, 13 στην Πολιτεία του Μεξικού, πέντε στην Πολιτεία Γκερέρο και ένας στην Οαχάκα, δηλαδή 272 συνολικά. Ένας υπήκοος της Ταϊβάν, μια υπήκοος του Παναμά κι ένας υπήκοος της Ισπανίας είναι ανάμεσα στους νεκρούς, σύμφωνα με τις αρχές των χωρών τους αντιστοίχως.

Χρήση μηχανημάτων


Η φήμες ότι θα σταλούν σύντομα μπουλντόζες και βαριά μηχανήματα για να αρχίσουν να απομακρύνουν τα συντρίμμια προκάλεσαν εκδηλώσεις οργής από πολλούς, αναγκάζοντας τις αρχές να αντιδράσουν. «Δεν είμαστε ακόμη στη φάση που θα χρησιμοποιήσουμε εκσκαφείς στα κτίρια που έχουν καταρρεύσει», ανακοίνωσε μέσω Twitter ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας.
 
Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Πόλης του Μεξικού Μιγκέλ Άνχελ Μανσέρα, πέραν των δεκάδων κτιρίων που κατέρρευσαν, σημειώθηκαν επίσης πολλές διαρροές αερίου και πυρκαγιές. Ο υπουργός Εσωτερικών Μιγκέλ Άνχελ Οσόριο Τσονγκ δήλωσε σε μεξικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι τα σωστικά συνεργεία δουλεύουν με μεγάλη προσοχή, χρησιμοποιώντας αξίνες και φτυάρια.


Κύμα αλληλεγγύης
 

Το κύμα αλληλεγγύης των πολιτών ήταν τέτοιο που σωστικά συνεργεία και ΜΜΕ κάλεσαν τον πληθυσμό να μη στέλνει πλέον άλλα τρόφιμα που μπορεί να χαλάσουν. Καταρτίστηκαν λίστες από τα σωστικά συνεργεία για τα υλικά και τους εθελοντές που χρειάζονται, που ήδη βρίσκονται στη διαδικασία διαλογής.