H πρωθυπουργός πρότεινε μάλιστα το ενδεχόμενο να παραχωρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο ένα ποσό ύψους € 20 δισ. για να καλύψει τις ετήσιες εισφορές για δύο χρόνια και να συζητήσει άλλες μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις όπως οι συντάξεις και το χρέος.
 
«Δεν θέλω οι εταίροι μας να φοβούνται ότι θα χρειαστεί να πληρώσουν περισσότερα ή να λάβουν λιγότερα για το υπόλοιπο του τρέχοντος σχεδίου προϋπολογισμού ως αποτέλεσμα της απόφασής μας να αποχωρήσουμε. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μείνει πιστό στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει» δήλωσε η βρετανίδα πρωθυπουργός.
 
Η τοποθέτηση ωστόσο της πρωθυπουργού δεν απέφυγε την κριτική καθώς οι υποστηρικτές του Brexit θεώρησαν πως τα δύο χρόνια πρόκειται για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, σε αντίθεση με τις επιχειρηματικές ομάδες που βρέθηκαν στον αντίποδα, σύμφωνα με την Guardian.
 

Το απολωλός πρόβατο της οικογένειας του Brexit
 

Ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον σε άρθρο του στην εφημερίδα Telegraph, ζήτησε μία ξεκάθαρη ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση, υιοθετώντας αντίθετη στάση από εκείνη της Μέι και αποδυναμώνοντας ακόμη περισσότερο την πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας, μετά τη δεινή θέση στην οποία βρέθηκε όταν έχασε την απόλυτη πλειοψηφία κατά τις πρόωρες εκλογές που εκείνη προκήρυξε.
 
Ωστόσο φαίνεται πλέον να υποστηρίζει τη στρατηγική της πρωθυπουργού από τη στιγμή που η Τερέζα Μέι αναγκάσθηκε να συγκαλέσει το υπουργικό συμβούλιο εκτάκτως, προσπαθώντας να προβάλει μία εικόνα ενότητας της βρετανικής ηγεσίας.


«Η ομιλία της πρωθυπουργού ήταν θετική, αισιόδοξη και δυναμική – και δικαίως υιοθετεί την επιλογή της Νορβηγίας! Εμπρός!» έγραψε ο Μπόρις στο twitter.

Διευκρινίσεις ζητά ο Μακρόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι διαπιστώνει «προόδους» και «ανοίγματα» στην ομιλία που εκφώνησε η πρωθυπουργός.
 
Ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε πάντως ότι θα ήθελε ορισμένες διευκρινίσεις όσον αφορά τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία, τις οικονομικές προϋποθέσεις της εξόδου και το ζήτημα της Ιρλανδίας. «Αν δεν διευκρινιστούν αυτά τα τρία σημεία, δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στα υπόλοιπα. Στα δύο από αυτά τα σημεία έγιναν ανοίγματα, επαφίεται στον Μισέλ Μπαρνιέ να μιλήσει για αυτά»