«Χαρακτηριστικό όλων των συναντήσεών μας ήταν ότι δεν ζητήσαμε κανένα ραντεβού εμείς φέτος, αλλά όλα τα ραντεβού μας έγιναν από παράκληση τρίτων», ανέφερε ο ΥΠΕΞ, εκτιμώντας ότι αυτό αποδεικνύει πως «η εικόνα της χώρας μας δεν είναι όπως ήταν πριν μερικά χρόνια, είναι αναβαθμισμένη και έχει τη σημασία της».
 
Επεσήμανε μάλιστα ότι ιδιαίτερο ρόλο έπαιξε η συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες -τον οποίο θεωρεί, όπως είπε, σοφό άνθρωπο- που αφορούσε τη διαδικασία ως προς τα ζητήματα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και του Κυπριακού.
 
Ιδιαίτερη σημασία, υπογράμμισε, είχε και η αρκετά μεγάλη σε έκταση συζήτηση που είχε με τον Αμερικανό Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Χέρμπερτ Ρέιμοντ Μακ Μάστερ «με τον οποίο έχουμε μία καλή συνεργασία», όπως και η συζήτηση που είχε με την Ανώτερη Σύμβουλο του Ντόναλντ Τραμπ και υπεύθυνη στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τα ζητήματα Ευρώπης και Ρωσίας, Φιόνα Χιλ.
 
Σημαντικές επίσης ήταν, όπως είπε ο Κοτζιάς και οι διμερείς επαφές του, σε γεύμα και δείπνο αντίστοιχα, με τους ομολόγους του της Αλβανίας Ντιτμίρ Μπουσάτι και της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ.
 
 Όπως δήλωσε ο Κοτζιάς, κατά τη συνάντηση με τον Ντιμιτρόφ συζητήθηκαν οι τρόποι μεθόδευσης της λύσης του ζητήματος της ονομασίας, η λήψη κάποιων μέτρων για την αντιμετώπιση του αλυτρωτισμού και της εκατέρωθεν δυσπιστίας, με τη διοργάνωση συναντήσεων ειδικών σε θέματα νομικής φύσης, Ιστορίας και σχολικών βιβλίων.