Η προθεσμία εκπνέει ως στις 30 Σεπτεμβρίου ενώ ήδη έχουν βεβαιωθεί πρόσθετοι φόροι άνω των 500 εκατ. ευρώ, αφού έχουν «φανερωθεί» περίπου 5 δισ. ευρώ, αλλά και το γεγονός ότι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ξεκαθάρισε πρόσφατα ποιες από τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις μπαίνουν εκ νέου στο «στόχαστρο» του ελεγκτικού μηχανισμού, η δεύτερη παράταση της εν λόγω ρύθμισης είναι προ των πυλών. 
 
Έως το τέλος εξάλλου του τρέχοντος μηνός αναμένεται να σταλούν και στην Αθήνα τα πρώτα στοιχεία καταθέσεων και άλλων στοιχείων κινητής περιουσίας φορολογικών κατοίκων Ελλάδας που βρίσκονται σε 54 χώρες του εξωτερικού, ενώ μέχρι το τέλος του 2018 θα ακολουθήσουν και άλλες 30 χώρες. 
 
Όπως αναφέρουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, η νέα παράταση να συνοδεύεται και με αύξηση ενδεχομένως του συντελεστή φόρου με τον οποίο θα φορολογηθούν τα αδήλωτα κεφάλαια. 
 

Η πρώτη παράταση 
 

Τον Ιούνιο του 2017 είχε δοθεί στους φορολογούμενους να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις στο πλαίσιο της ρύθμισης για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων. 
 
Η σχετική εγκύκλιος έθετε ως προϋπόθεση με τη νέα δήλωση να μη μειώνεται η φορολογητέα ύλη και έτσι το ύψος της φορολογικής οφειλής, με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να μπορούν να υποβάλουν τροποποιήσεις για δεύτερη φορά. 
 
Η ρύθμιση για την οικειοθελή αποκάλυψη θα έληγε στις 30 Σεπτεμβρίου 2017, ενώ είχε εκτιμηθεί πως είχε αποφέρει έσοδα που υπερβαίνουν τα 250 εκατ. ευρώ.