Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση που έγινε από την αμερικάνικη κυβέρνηση την Κυριακή, από τον κατάλογο των χωρών στους πολίτες των οποίων απαγορεύεται η είσοδος αποσύρθηκε το Σουδάν.


Σε ισχύ από την 18η Οκτωμβρίου

 
Η νέα απαγόρευση, η οποία προβλέπεται να τεθεί σε ισχύ τη 18η Οκτωβρίου, ακολουθεί την επανεξέταση των αρχικών διαταγμάτων του Ντ. Τραμπ, τα οποία είχαν αμφισβητηθεί από τα αμερικανικά δικαστήρια.
 
Οι προσθήκες της Βόρειας Κορέας και της Βενεζουέλας διευρύνουν την εμβέλεια της απαγόρευσης, που αρχικά έθετε στο στόχαστρο χώρες με κυρίως μουσουλμανικό πληθυσμό. «Η Βόρεια Κορέα δεν συνεργάζεται με την κυβέρνηση των ΗΠΑ σε κανένα πεδίο και δεν καλύπτει τις προϋποθέσεις σε ό,τι αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών», αναφέρεται.
 
Στέλεχος της κυβέρνησης που ενημέρωσε τους δημοσιογράφους αναγνώρισε πάντως ότι ο αριθμός των Βορειοκορεατών οι οποίοι ταξιδεύουν στις ΗΠΑ είναι πολύ μικρός. Στους Ιρακινούς δεν θα απαγορεύεται η είσοδος, αλλά θα αντιμετωπίζουν αυξημένους ελέγχους.
 
Η ισχύουσα απαγόρευση εισόδου, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή τον Μάρτιο, εξέπνεε το βράδυ της Κυριακής.

 
Νωρίτερα την Κυριακή, ο Ντ. Τραμπ δήλωσε στους δημοσιογράφους σχετικά με την απαγόρευση «όσο πιο σκληρή, τόσο το καλύτερο». Μετά τη δημοσιοποίηση της ανακοίνωσης, ο ίδιος σε ανάρτησή του στο Twitter επέμεινε ότι «Το να γίνει η Αμερική ασφαλής είναι η υπ' αριθμόν ένα προτεραιότητά μου. Δεν θα επιτρέπουμε την είσοδο στη χώρα μας σε όσους δεν μπορούμε να κάνουμε πλήρη έλεγχο ασφαλείας».
 
Το αμερικανικό Ανώτατο Δικαστήριο έχει προγραμματίσει να εξετάσει τη 10η Οκτωβρίου εάν η ισχύουσα απαγόρευση αποτελούσε διάκριση σε βάρος των μουσουλμάνων και κατά συνέπεια αντέβαινε το Σύνταγμα των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρώτη ανακοίνωση του διατάγματος από τον Ντ. Τραμπ, λίγους μήνες πριν, κατά του διατάγματος είχαν ταχθεί περισσότεροι από 130 πρώην κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ειδικοί σε θέματα εξωτερικής πολιτικής στις ΗΠΑ. Παράλληλα, μαζικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε Λονδίνο, Βερολίνο, Παρίσι, ενώ σειρά χωρών είχαν δηλώσει ανοιχτά την διαφωνία τους επικρίνοντας την απόφαση των ΗΠΑ.