Η επαφή με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και η άρνησή τους να αναλάβουν να διοργανώσουν τη διεξαγωγή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, οδήγησε τον επικεφαλής της Ανεξάρτητης Επιτροπής για την τήρηση της δεοντολογίας στις εκλογές στον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς, Νίκο Αλεβιζάτο, να ζητήσει τη μετάθεση της ημερομηνίας των εκλογών κατά έναν μήνα.
 
Ο Ν. Αλεβιζάτος πρότεινε με δημόσια επιστολή του προς όλους τους υποψηφίους να πραγματοποιηθεί κοινή σύσκεψη των 10 διεκδικητών της αρχηγίας την τρέχουσα εβδομάδα, θέτοντας παράλληλα ζήτημα πιθανής μετάθεσης κατά έναν μήνα των εκλογών που έχουν οριστεί για τις 5 και 12 Νοεμβρίου (α’ και β’ γύρος).
 
Ακόμη, ο καθηγητής πρότεινα να απευθυνθεί η εταιρεία σε εταιρείες πληροφορικής όπως η Intrasoft, η Unisystem, η Singular και η OTS, υπογραμμίζοντας πως από τις πρώτες επαφές που έχει κάνει, οι εταιρείες αυτές θα χρειαστούν τουλάχιστον 60 ημέρες για την αξιόπιστη  λειτουργία ενός συστήματος ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. «Τίθεται επομένως ζήτημα μετάθεσης ενός μηνός περίπου των ημερομηνιών που έχουν καθοριστεί» προσθέτει χαρακτηριστικά.
 
Οι ίδιες οι προτάσεις του Ν. Αλιβιζάτου, αλλά και το γεγονός πως «διέρρευσαν» στον Τύπο,  προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφης Γεννηματά, που εμφανίζεται αρνητική απέναντί τους. Στην απαντητική της επιστολή, η Φ. Γεννηματά εξέφρασε τη δυσφορία της προς τον επικεφαλής της Ανεξάρτητης Επιτροπής για το γεγονός πως τα διαδικαστικά βρέθηκαν στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης.
 
«Η δημόσια συζήτηση γύρω από τα διαδικαστικά δεν βοηθάει στην ευόδωση του εγχειρήματος της δημιουργίας του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς» τόνισε η αρχηγός της ΔΗΣΥ, απορρίπτοντας τις προτάσεις του, χαρακτηρίζοντάς τες μη τεκμηριωμένες. Όπως ανέφερε, δεν τίθεται θέμα αναβολής των εκλογών, καθώς κάτι τέτοιο θα προκαλούσε παράταση της εσωστρέφειας και του έδωσε διορία μέχρι την Τρίτη να προτείνει λύση για την έγκαιρη διεξαγωγή των εκλογών. Επίσης, τον επέπληξε γιατί επανέφερε το ζήτημα της ψηφοφορίας από απόσταση που χαρακτηρίστηκε μη υλοποιήσιμο και από τις τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Παράλληλα, δεν παρέλειψε να τονίσει πως η σύσκεψη των υποψηφίων δεν αποτελεί όργανο για να πάρει αποφάσεις.
 
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης συμφώνησαν με τις προτάσεις Αλιβιζάτου για σύσκεψη των υποψηφίων και ενδεχόμενη μετάθεση των εκλογών. Αντίστοιχα, ο ευρωβουλευτής της Ελιάς, Νίκος Ανδρουλάκης, στήριξε τον Νίκο Αλιβιζάτο και υπογράμμισε πως πρέπει να διασφαλιστεί η διεξαγωγή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Υπέρ της σύσκεψης των υποψηφίων τάχθηκε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης και ο πρώην υπουργός και σημερινός βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.
 

Επιμένει δημόσια ο Αλεβιζάτος

 
Παρά τις αντιδράσεις από το εσωτερικό της ΔΗΣΥ, ο καθηγητής Νίκος Αλεβιζάτος επανήλθε τη Δευτέρα, επιμένοντας στις θέσεις του, και καλώντας τους υποψηφίους σε κοινή σύσκεψη για να αποφασίσουν, τόσο για το χρονοδιάγραμμα και το κόστος των διαδικασιών, όσο και για το ζήτημα της εξ αποστάσεων ψηφοφορίας.
 
Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή Αλιβιζάτου
 

«Έχουμε αναλάβει ένα σημαντικό αλλά δύσκολο έργο.  Είμαι βέβαιος ότι όλοι μαζί θα το φέρουμε σε πέρας. Με σοβαρότητα, χωρίς βιασύνες και χωρίς να θυσιάζουμε την ουσία στις εντυπώσεις. Αυτό περιμένουν από μας οι πολίτες. Το επιδιώκουμε, θα το πετύχουμε.
 
Όλοι οι υποψήφιοι απάντησαν στις προτάσεις μου της Παρασκευής 22.9.2017 και σας ευχαριστώ, όλες και όλους, γι’ αυτό.
 
Από τις απαντήσεις σας προκύπτει ότι:
 
(α) Χρειάζονται πιο συγκεκριμένες προτάσεις για το χρονοδιάγραμμα και το κόστος των διαδικασιών. Αναλαμβάνω την ευθύνη, σε συνεργασία με την τεχνική επιτροπή της ΑΕΔΔ, να  σας τις υποβάλω για έγκριση εντός της εβδομάδος.
 
(β) Στο ζήτημα της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας, παρά τις διαβεβαιώσεις των ειδικών, εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες. Ασφαλώς μπορούν να γεφυρωθούν. Το θέμα όμως είναι καθαρά πολιτικό και άρα εκφεύγει των αρμοδιοτήτων της ΑΕΔΔ. Είναι συνεπώς απαραίτητη η μεταξύ σας συνεννόηση, ώστε να καταλήξετε, σε λύση που  θα  μας  επιτρέψει  να προχωρήσουμε.
 
Για να αποφασίσετε επί των ανωτέρω σας πρότεινα κοινή σύσκεψη. Απόκειται σε σας να την αποδεχθείτε ή να προκρίνετε άλλο προσφορότερο τρόπο για να καταλήξετε σε κοινή απόφαση, οπωσδήποτε πάντως εντός της εβδομάδος.
 
Την επιστολή αυτή στέλνω και στους υπόλοιπους υποψηφίους.
 
Με τους φιλικούς χαιρετισμούς μου,
 
Ν.Κ. Αλιβιζάτος»