«Πήραμε δύσκολες αποφάσεις αλλά πλέον βρισκόμαστε στο τέλος» ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός υποδεχόμενος τον Γ. Ντάισελμπλουμ, υπογραμμίζοντας πως μένουν τα τελευταία προαπαιτούμενα για να κλείσει η αξιολόγηση μετά τον Αύγουστο του 2018, όποτε πρόκειται να τελειώνει το πρόγραμμα.
 
«Διανύουμε τα τελευταία μέτρα αυτής της δύσκολης διαδρομής» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της κυβέρνησης να προχωρήσει προς το κλείσιμο της αξιολόγησης ώστε από εκεί και πέρα «να μπορέσουμε να συζητήσουμε της επόμενη μέρα της Ελλάδας».


Nick Paleologos / SOOC
 

Ο Ολλανδός πολιτικός ανέφερε από πλευράς του πως «έχουμε κοινή πεποίθηση να κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό, γνωρίζω τη δέσμευσή σας σε αυτή την κατεύθυνση» ενώ πρόσθεσε ότι «έχετε την υποστήριξή μου σε αυτό, από εκεί και πέρα θα δούμε την “καθαρή” έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα ώστε να ανακτήσει την οικονομική της ανεξαρτησία και σε αυτό το κομμάτι θα δουλέψουμε μαζί».
 
Κλείνοντας ο πρόεδρος του Eurogroup ευχαρίστησα τον πρωθυπουργό για τη συνεργασία με τους Ευρωπαίους επίτροπους, ενώ τόνισε πως ο Α. Τσίπρας πήρε μια οικονομία σε αποσταθεροποίηση και κατάφερε να την μεταβάλει σε μια οικονομία που καταγράφει ρυθμούς ανάπτυξης.
 
Ο ίδιος μάλιστα έκανε λόγο για «σημαντικό πολιτικό κατόρθωμα που αναγνωρίζεται όχι μόνο από τους υπουργούς Οικονομιών της ευρωζώνης αλλά και από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους».

«Να φροντίσουμε για την υπεράσπιση της κοινωνικής συνοχής στην Ευρώπη»
 

«Να φροντίσουμε για την υπεράσπιση της κοινωνικής συνοχής στην Ευρώπη» δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών κατά τη συνάντηση που είχε με τον Γ. Ντάισελμπλουμ.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ο ρόλος του ήταν πάντα πολύ δημιουργικός απευθυνόμενος στον Ολλανδό πολιτικό, κυρίως καθόλη τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης, και αυτό είναι κάτι που αναγνωρίζουν όλες οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις.
 
Παραλλήλως διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της αλλά αναμένει και από τους εταίρους της να ανταποκριθούν στις δικές τους υποχρεώσεις έναντι της χώρας μας στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
 
Είναι καλύτερα να κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερο, ανέφερε ακόμη, τονίζοντας την ανάγκη να ενισχυθεί θεσμικά το Eurogroup. Άλλωστε, είναι καιρός να αποκτήσει η Ε.Ε. το δικό της Νομισματικό Ταμείο, επεσήμανε.