Μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Ant1, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι δεν αλλάζει το χρονοδιάγραμμα αξιολόγησης που προβλέπει ο SSM. «Tα στρες τεστ θα γίνουν ταυτόχρονα για όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες, αλλά τα αποτελέσματα θα εκδοθούν πριν από την έξοδο από το πρόγραμμα» δήλωσε σχετικά με το χρονοδιάγραμμα που αναμένεται να ακολουθηθεί,

Σύμφωνα επίσης με τον υπουργό, τα stress tests θα πραγματοποιηθούν το επόμενο έτος από τον SSM σε όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες όπως ακριβώς έχουν προγραμματισθεί, απλώς θα ανακοινωθούν νωρίτερα τα αποτελέσματά τους και πριν από τη λήξη του ελληνικού προγράμματος το καλοκαίρι του 2018.

Την ίδια ώρα, από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο εκπρόσωπος του Ταμείου ερωτήθηκε για τις αναφορές του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, από τις οποίες προκύπτει πως ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα ανακοινώσει νωρίτερα τα αποτελέσματα των stress test των ελληνικών τραπεζών.
 
Συγκεκριμένα, κλήθηκε από το CNN Greece να απαντήσει στο εάν το Ταμείο είναι ικανοποιημένο με την πρόθεση του SSM να επιταχύνει την διεξαγωγή της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων ή εάν επιμένει στη διεξαγωγή νέου ελέγχου της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού (AQR) των ελληνικών τραπεζών.
 
«Αναμένουμε ότι αυτό το ζήτημα θα επιλυθεί ικανοποιητικά, σύντομα», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ.
 

Βέβαιος για ικανοποίηση των στόχων

Επιπροσθέτως, ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας για το εάν θα συζητηθεί με τους θεσμούς στην γ' αξιολόγηση το δικαίωμα του δανειολήπτη να διαπραγματευθεί πρώτος (πριν από τα funds) με την τράπεζα το «κόκκινο» δάνειό του, ο υπουργός δήλωσε πως «δεν θα το θέσουμε διότι δεν είναι λογικό», και ουσιαστικά παρότρυνε τις τράπεζες να κυνηγήσουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Μιλώντας για τη γενικότερη εικόνα της οικονομίας, προέβλεψε ανάπτυξη 2% εφέτος και υψηλότερη το 2018 και έκανε λόγο για βελτίωση των δεικτών στις λιανικές πωλήσεις και τις εξαγωγές και για πρώτη φορά τους τελευταίους έξι μήνες στη μεταποίηση και τη βιομηχανία, καθώς και για αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων. Εξέφρασε επίσης βεβαιότητα ότι το 2018 θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, καθώς η υποαπόδοση στον φόρο εισοδήματος αντισταθμίζεται από την υπεραπόδοση σε άλλους τομείς, όπως π.χ. σε ΕΦΚΑ και ΦΠΑ.

Σε ερώτηση για υπερφορολόγηση των πολιτών και αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, ο Ευ. Τσακαλώτος επανέλαβε ότι και ο ίδιος έχει παραδεχθεί πως έχουν επιβληθεί περισσότεροι φόροι σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού («έχουμε πολύ σημαντικά κομμάτια της κοινωνίας που υποφέρουν και συνεχίζουν να υποφέρουν» πρόσθεσε χαρακτηριστικά), ωστόσο είπε ότι «δεν πρέπει να σπείρουμε απογοήτευση».
 
Ανέφερε πως στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο προβλέπονται 3,5 δισ. ευρώ για ελαφρύνσεις έως το 2022, ενώ η μείωση του αφορολόγητου αντισταθμίζεται από φορολογικές ελαφρύνσεις, όπως στον ΕΝΦΙΑ. Ταυτόχρονα, θα υπάρξει εφέτος υπεραπόδοση σχετικά με τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα και θα διανεμηθεί εκ νέου μέρισμα από αυτή.

Αισιοδοξία για τις επενδύσεις

 
Ο υπουργός εμφανίστηκε, επίσης, αισιόδοξος ότι σε 1- 2 χρόνια θα υπάρχουν στην Ελλάδα περισσότερες ξένες επενδύσεις από όσες θα μπορούν να απορροφηθούν, εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, προσθέτοντας ότι για τον λόγο αυτό πρέπει να υπάρχουν «φίλτρα».
 
«Θέλουμε την όποια επένδυση, χωρίς κανέναν περιορισμό, χωρίς κανέναν κανόνα;» είπε ως ρητορικό ερώτημα και έφερε ως παράδειγμα την Eldorado, λέγοντας ότι εκτός από την εξόρυξη του χρυσού υπάρχει στη Χαλκιδική και ο τουρισμός. Ο υπουργός ανέφερε παράλληλα ότι πολλοί ξένοι επενδυτές με τους οποίους συνομιλεί δηλώνουν πως ενδιαφέρονται για την Ελλάδα. Προσθέτοντας ότι αυτοί που αποχωρούν από τη χώρα αντικαθίστανται από άλλους επιχειρηματίες, ενώ υπάρχουν και επιχειρήσεις από την Τουρκία που σκέπτονται να έρθουν στη χώρα μας.

«Άγνοια» για την επικείμενη γερμανική στάση

 
Παράλληλα, ο Ευ. Τσακαλώτος επεφύλασσε ένα δηκτικό σχόλιο για τον αποχωρήσαντα από το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφέροντας πως «το όραμα του κ. Σόιμπλε για την Ευρώπη δεν περπατάει».
 
Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με σωρεία δημοσιευμάτων, αλλά και δηλώσεις υψηλόβαθμων πολιτικών στη Γερμανία, ο επί οκτώ συναπτά έτη υπουργός Οικονομικών της ηγέτιδας της ευρωζώνης ετοιμάζεται να μετακομίσει στο προεδρείο της γερμανικής Βουλής.
 
«Ξέρουμε ποιός είναι ο κ. Σόιμπλε με τα καλά του και τα κακά του. Υπήρξε περίοδος που ήταν υπέρ της εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ όμως τώρα δεν έχει αυτή την άποψη. Ο κ. Σόιμπλε ήταν ευρωπαϊστής, όχι όπως εγώ» σημείωσε με σκωπτική διάθεση.
 
Ο Ευ. Τσακαλώτος κράτησε επίσης αποστάσεις και από τα σενάρια για τη διαδοχή του Β. Σόιμπλε από τον πρόεδρο των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Κρίστιαν Λίτνερ, καθώς και τις απόψεις του περί Grexit, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «δεν ξέρω τι θέλει ο κ. Λίτνερ».
 
Ακόμη, ο υπουργός Οικονομικών απέφυγε εξίσου να σχολιάσει τη «μάχη» που μετά τις γερμανικές εκλογές εντείνεται, μεταξύ της Γερμανίας και της Γαλλίας, για το μέλλον της Ευρώπης, σχολιάζοντας πως «οι αλλαγές που θέλει να φέρει στην Ευρώπη ο κ. Μακρόν και ακολουθεί η κ. Μέρκελ είναι σε διαφορετικό κλίμα» ανέφερε.