Οι διαδηλωτές διεκδικούν το να μείνει ανοικτό το κέντρο φιλοξενίας στο Λαύριο, που μετρά περισσότερα από 30 χρόνια ύπαρξης. Το υπουργείο προβάλλει αντιρρήσεις και έχει ανακοινώσει πως για να ενταχθεί ο καταυλισμός στις μόνιμες δομές φιλοξενίας, θα πρέπει να ακολουθήσει το πλαίσιο αρχών και κανόνων που απορρέουν από το κοινοτικό δίκαιο και την ελληνική έννομη τάξη, που ισχύει σε κάθε δομή η οποία υπάγεται στο υπουργείο.

Ο Κένταλ από το Πολιτιστικό Κέντρο του Κουρδιστάν, τόνισε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ πως ο καταυλισμός διαφέρει από τις άλλες δομές φιλοξενίας καθώς μετρά περισσότερες από τρεις δεκαετίες και οι διαμένοντες έχουν απορροφηθεί από την κοινωνία του Λαυρίου.

«Ο καταυλισμός του Λαυρίου δεν είναι σαν τις άλλες δομές, είναι πια μέρος της κοινωνίας της πόλης του Λαυρίου. Η δομή έχει μια ιστορία πάνω από 30 χρόνια, όταν Κούρδοι και Τούρκοι πολιτικοί πρόσφυγες άρχισαν να μένουν εκεί. Πιο πριν, από το 1947, στο χώρο φιλοξενούνταν πρόσφυγες από τις πρώην ανατολικές χώρες, οι οποίοι πια έχουν ενσωματωθεί πλήρως στην κοινωνία του Λαυρίου. Το ίδιο ισχύει και για τους Κούρδους, οι οποίοι είναι και οι περισσότεροι – γι’ αυτό και ο κόσμος έχει συνδέσει τον καταυλισμό με αυτή την εθνοτική ομάδα. Εκεί δουλεύουν, έχουν κοινωνική και πολιτική δράση».

Παράλληλα, δήλωσε πως η κατάσταση στον καταυλισμό είναι πολύ δύσκολη καθώς οι εργαζόμενοι στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό έχουν σταματήσει να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και πλέον δεν υπάρχει ούτε φαγητό ούτε υπηρεσίας υγείας για τους ανθρώπους που βρίσκονται εκεί.

Από το 2003, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός είχε υπό την ευθύνη του το «Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο Αλλοδαπών Λαυρίου», όπως είναι το επίσημο όνομα της δομής. Κατά τη διάρκεια του 2016 και του 2017 πραγματοποιήθηκαν εργασίες συντήρησης στα τρία κτίρια του Κέντρου, οι οποίες όμως διακόπηκαν, και στις 31 Ιουλίου 2017 ανακοινώθηκε το κλείσιμό του.