Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ισπανίας, Ραφαέλ Καταλά, ξεκαθάρισε πως η ισπανική κυβέρνηση προτίθεται να εφαρμόσει το άρθρο 155 του Συντάγματος, προκειμένου να αναστείλει την εξουσία της τοπικής κυβέρνησης της Καταλονίας και να εμποδίσει την ανεξαρτητοποίηση της.

«Δεν είμαστε εδώ για να διχάσουμε τους Ισπανούς. Ωστόσο, δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε κανένα κομμάτι της Ισπανίας να κηρύξει ανεξαρτησία, καθώς δεν έχει αυτή την εξουσία. Είμαστε έτοιμοι να ασκήσουμε τον νόμο 155 σε όλη του την ισχύ, ακόμα και αν αυτό προκαλέσει δυσαρέσκεια. Θα εγγυηθούμε για την ενότητα του ισπανικού λαού».

Παράλληλα, δήλωσε πως η συμπεριφορά της αστυνομίας κατά των καταλανών ήταν «υποδειγματική» και χρησιμοποιήθηκε βία μόνο εκεί που ήταν απαραίτητο. «Όσο κι εάν προσπάθησε κανείς να εστιάσει στο αντίθετο, εγώ βλέπω πως συμπεριφέρονται απέναντι σε δημόσιες αναταραχές οι αστυνομίες κρατών, των οποίων σήμερα τα μέσα ενημέρωσης εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους. Εγώ πιστεύω πως επέδειξαν απέναντι στους πολίτες σεβασμό, μέτρο, αναλογικότητα στην επέμβασή τους και δεν χρησιμοποιήθηκε βία παρά μόνον σε ακραίες περιστάσεις».

Σαράντα σωματεία και οργανώσεις της Καταλονίας κήρυξαν γενική απεργία την Τρίτη λόγω «της βίας και της καταπάτησης των ελευθεριών και των δικαιωμάτων τους».

«Να αποχωρήσουν οι αστυνομικές δυνάμεις»

Ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζεμόντ, ζήτησε να αποχωρήσουν από την Καταλονία οι αστυνομικές δυνάμεις που είχε στείλει η ισπανική κυβέρνηση, προκειμένου να ματαιώσουν τη διαδικασία του δημοψηφίσματος. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η καταλανική κυβέρνηση αποφάσισε «να απαιτήσει την αποχώρηση όλων των αστυνομικών δυνάμεων που έχουν αναπτυθεί στην Καταλονία εξαιτίας της καταστολής».

Παράλληλα, έκανε λόγο για ανάγκη παρουσίας μιας τρίτης πλευράς διεθνούς χαρακτήρα που θα ισορροπήσει τα πράγματα ανάμεσα στην ισπανική κυβέρνηση και την Καταλονία. «Χρειαζόμαστε την παρουσία μίας τρίτης πλευράς, που θα πρέπει να είναι διεθνούς χαρακτήρα για να είναι αποτελεσματική». Τέλος, επισήμανε πως επιθυμεί να πέσουν οι τόνοι και να σταματήσει το κλίμα έντασης

Οι Καταλανοί έδωσαν αποστομωτική απάντηση στην ισπανική κυβέρνηση, με το 92% να τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας. Συγκεκριμένα, ψήφισαν 2,262,424 πολίτες, από τους περίπου 5,3 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους της περιοχής, με τους 2.020.144 εξ αυτών να ψηφίζουν υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας. Η καταλανική κυβέρνηση καταγγέλλει 770.000 επιπλέον χαμένες ψήφους, ενώ παραμένει φυσικά άγνωστό το πόσοι πολίτες δεν πήγαν τελικά να ψηφίσουν, λόγω της καταστολής. 

Για ανεξαρτησία ετοιμάζεται η καταλανική κυβέρνηση

«Αυτή την ημέρα ελπίδας και δεινών, οι πολίτες της Καταλονίας αποκτήσαμε το δικαίωμα να έχουμε ένα ανεξάρτητο κράτος», τόνισε ο επικεφαλής της περιφερειακής καταλανικής Κάρλες Πουτζντεμόν σε διάγγελμά του που αναμεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά. Παράλληλα, χαιρέτισε την κινητοποίηση «εκατομμυρίων» Καταλανών για το δημοψήφισμα παρά την απαγόρευσή του από την κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι.

«Η κυβέρνησή μου τις αμέσως προσεχείς ημέρες θα υποβάλει τα αποτελέσματα της σημερινής ψηφοφορίας στο καταλανικό κοινοβούλιο, που εκφράζει την κυριαρχία του λαού μας, ώστε να μπορέσει να ενεργήσει βάσει του νόμου του δημοψηφίσματος», πρόσθεσε ο ίδιος.«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί πλέον να κοιτάζει αλλού», συνέχισε ο Πουτζντεμόν, προτρέποντάς την να παρέμβει άμεσα στη διένεξη. «Είμαστε ευρωπαίοι πολίτες και υφιστάμεθα επιθέσεις εναντίον των δικαιωμάτων και των ελευθεριών (μας)», πρόσθεσε.

«Το ισπανικό κράτος έχει εκτεθεί πολύ και στο τέλος θα λογοδοτήσει στα διεθνή δικαστήρια», δήλωσε ο Ζόρντι Τουρούλ, εκπρόσωπος της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας, σε συνέντευξη Τύπου τονίζοντας ότι «αυτό που κάνει η αστυνομία είναι πραγματικό σκάνδαλο, μια αγριότητα». 

Στους 844 οι τραυματίες

Τουλάχιστον 844 άνθρωποι τραυματίσθηκαν σε ταραχές που σημειώθηκαν σ' όλη την Καταλονία, ανακοίνωσε η περιφερειακή κυβέρνηση αργά το βράδυ της Κυριακής. «Ως δήμαρχος της Βαρκελώνης, ζητώ να τερματιστούν άμεσα οι επιθέσεις της αστυνομίας εναντίον του ανυπεράσπιστου πληθυσμού», είχε αναφέρει η δήμαρχος Άντα Κολάου σε δήλωση που εξέδωσε το απόγευμα, μιλώντας για 460 ανθρώπους που τραυματίσθηκαν κατά τις ταραχές στην Καταλονία.

Παράλληλα, η Κολάου χαρακτήρισε «δειλό» τον ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι μετά τη βίαιη επέμβαση της αστυνομίας για να εμποδίσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιφέρειας αυτής και τον κάλεσε να παραιτηθεί από την εξουσία, όπως έκανε και το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς Podemos με το οποίο η δήμαρχος συνεργάζεται.

«Ξεπέρασε όλα τα όρια», «είναι ένας δειλός και δεν βρίσκεται στο ύψος της ευθύνης του (…) Κατά συνέπεια ο Μαριάνο Ραχόι οφείλει να παραιτηθεί», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Κολάου, η οποία αντιτίθεται στην ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Σκληρή βία και καταστολή

Οι δυνάμεις ασφαλείας σύμφωνα με πολλά βίντεο που δόθηκαν στη δημοσιότητα χτυπούν πολίτες με γκλομπ, πυροβολούν με πλαστικές σφαίρες, εισβάλλουν σε εκλογικά κέντρα και επιτίθενται σε άοπλους πολίτες, που προσπαθούν να συμμετέχουν στο δημοψήφισμα, χτυπώντας ακόμα και ηλικιωμένους.

Από την πλευρά τους οι πολίτες εξέφρασαν τη βούληση τους να ψηφίσουν καθόλα ειρηνικά, σηκώνοντας τα χέρια ψηλά και φωνάζοντας «votarem» δηλάδη «θα ψηφίσουμε». Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα φάινεται ότι το συγκεντρωμένο πλήθος κατάφερε να σπάσει τον κλοιό της Εθνοφυλακής.

Υπολογίζεται οι ισπανικές αρχές έκλεισαν 319 εκλογικά κέντρα, κατάσχοντας κάλπες και εκλογικό υλικό. Ωστόσο, περίπου 2.000 κέντρα παρέμειναν ανοικτά. Μάλιστα οι αστυνομικοί επιτέθηκαν ακόμα και σε καταλανούς πυροσβέστες, που είχαν μπει μπροστά ώστε να προστατεύσουν το άοπλο πλήθος.

Πανηγυρίζει ο Ραχόι

«Η Καταλονία απέτυχε να διεξαγάγει σήμερα ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία», δήλωσε ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι.  Ο λαός της Καταλονίας ξεγελάσθηκε για να πάρει μέρος στην απαγορευμένη ψηφοφορία, υποστήριξε ο Ραχόι, προσθέτοντας πως το δημοψήφισμα ήταν ένα στρατήγημα της περιφερειακής κυβέρνησης εναντίον της νομιμότητας και της δημοκρατικής αρμονίας και ήταν ένας «δρόμος που οδηγεί στο πουθενά».

Ο ισπανός πρωθυπουργός υποστήριξε επίσης ότι «δεν έγινε κανένα δημοψήφισμα σήμερα». «Η μεγαλύτερη πλειοψηφία των Καταλανών δεν ήθελαν να συμμετέχουν στο σημερινό δημοψήφισμα και τήρησαν τον νόμο», πρόσθεσε ο Μαριάνο Ραχόι, ρίχνοντας τις ευθύνες για τα σημερινά έκτροπα στην περιφερειακή κυβέρνηση. «Μοναδικός στόχος της σημερινής διαδικασίας ήταν να σπείρει τη διχόνοια, να φέρει τους πολίτες αντιμέτωπους τον έναν με τον άλλο και να προκαλέσει ανεπιθύμητες καταστάσεις. Αυτή η διαδικασία απέτυχε», είπε ο Ραχόι συμπληρώνοντας ότι «επλήγη σοβαρά η συνύπαρξη».

H Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης, δήλωσε στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι: «η ολική ανευθυνότητα της κυβέρνησης της Καταλονίας, πρέπει να αντιμετωπιστεί με τον επαγγελματισμό των κρατικών δυνάμεων ασφαλείας. Με αποφασιστικότητα και αναλογικότητα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την αποδιοργάνωση των σχεδίων της Ζενεραλιτάτ,» τόνισε χαρακτηριστικά η ίδια.

Ιγκλέσιας: Ραχόι, αυτή είναι η νίκη σου;

Από την πλευρά του, ο ηγέτης των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας κατηγόρησε σήμερα την ισπανική κυβέρνηση και την αστυνομία, για την άσκηση βίας κατά των πολιτών της Καταλονίας, τονίζοντας ότι ο ίδιος, αποκηρύσσει το σημερινό έγκλημα κατά της δημοκρατίας.

Αναφερόμενος στην αστυνομική βία κατά των πολιτών εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για τα όσα γίνονται σε βάρος της δημοκρατίας. «Γριές γυναίκες σύρθηκαν. Διεφθαρμένο, υποκριτικό κι ανώφελο», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Αργότερα, προχώρησε σε νέα ανάρτηση μαζί με φωτογραφίες από την άσκηση της αστυνομικής βίας, για ν’ αναρωτηθεί: «Αυτή είναι η νίκη σου, Μαριάνο Ραχόι;».

Διεθνείς αντιδράσεις, σιγή από Ε.Ε.

Έκκληση στις ισπανικές αρχές να αποφύγουν τη χρήση βίας και να σεβαστούν το δικαίωμα των πολιτών να συναθροίζονται ειρηνικά και να εκφράζονται ελεύθερα έκανε και η Human Rights Watch.

Ο ηγέτης των Εργατικών στην Βρετανία, Τζέρεμι Κόρμπιν κάλεσε με ανάρτησή του στο Twitter, την ισπανική κυβέρνηση να σταματήσει τη βία στην Καταλονία. «Η αστυνομική βία κατά πολιτών στην Καταλονία είναι σοκαριστική. Η κυβέρνηση της Ισπανίας πρέπει να δράσει και να την σταματήσει τώρα». Στο ίδιο πνεύμα και η αντίδραση του βρενατού υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον. «Προφανώς μας ανησυχεί κάθε βία, όμως είναι σαφές πως το δημοψήφισμα, όπως το καταλαβαίνω, δεν είναι συνταγματικό, έτσι είναι ανάγκη να υπάρξει κάποια ισορροπία», δήλωσε ο Τζόνσον προς το πρακτορείο Ρόιτερς. «Ελπίζουμε ότι τα πράγματα θα ηρεμήσουν».

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον ανάρτησε μήνυμα στο Twitter, σχετικά με τις σκηνές βίας που εξελίχθηκαν σήμερα σε ορισμένες περιοχές της Καταλονίας. «Μερικές από τις σκηνές σήμερα το πρωί στην Καταλονία, προκαλούν σοκ και σίγουρα δεν ήταν απαραίτητες. Απλά, αφήστε τους ανθρώπους να ψηφίσουν» ανέφερε χαρακτηριστικά η Στέρτζον.

«Η βία δεν μπορεί ποτέ να είναι η απάντηση! Καταδικάζουμε όλες τις μορφές βίας και επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας για πολιτικό διάλογο», έγραψε στο Twitter ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ αναφερόμενος στο δημοψήφισμα στην Καταλονία.

Μαδούρο σε Ραχόι: Ποιος είναι ο δικτάτορας τώρα;

Αντιδράσεις στην αστυνομική βία στην Καταλονία υπήρξαν και από τη Βενεζουέλα, Ο πρόεδρος της χώρας Νικολάς Μαδούρο επέκρινε με σφοδρότητα τον ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι λέγοντας πως ο συντηρητικός ηγέτης είναι ένας υποκριτής επειδή υποστηρίζει την αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα ενώ στην πατρίδα του καταστέλλει τους διαφωνούντες, καθώς επιχείρησε να σταματήσει τη διεξαγωγή του απαγορευμένου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

«Ποιος είναι ο δικτάτορας;» δήλωσε ο Μαδούρο κατά την έναρξη της σημερινής τηλεοπτικής εκπομπής του. «Ο Μαριάνο Ραχόι επέλεξε το αίμα, τα γκλομπ, τα χτυπήματα και την καταπίεση εναντίον ενός ευγενικού λαού. Δίνουμε το χέρι μας στον λαό της Καταλονίας. Αντιστάσου Καταλονία! Η Λατινική Αμερική σε θαυμάζει», πρόσθεσε ο Μαδούρο.