Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Politika του Βελιγραδίου, ο Π. Παυλόπουλος υποστήριξε πως η θέση της Ελλάδας στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης είναι αδιαπραγμάτευτη. Παράλληλα, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει φέρει σε πέρας τα όσα της έχουν επιβάλει οι δανειστές, που πλέον καλούνται να τηρήσουν τις δικές τους υποχρεώσεις ως προς την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

«Τώρα, που η πορεία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη, είναι δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη αφήνουμε πίσω εκείνα που συνέβησαν και λέμε το εξής προς τους Εταίρους μας: Η Ελλάδα εκπληρώνει και θα εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του ισχύοντος προγράμματος. Όμως, και κατ' εφαρμογή του θεμελιώδους κανόνα pacta sunt servanta, και οι Εταίροι μας οφείλουν να εκπληρώσουν -και είμαι βέβαιος ότι θα εκπληρώσουν- τις δικές τους ανειλημμένες υποχρεώσεις. Μεταξύ των οποίων και η ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους, πάντοτε με πλήρη σεβασμό των κανόνων του ESM».


Ζητά αλληλεγγύη ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ

Ερωτηθείς για τη συζήτηση που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν, σχετικά με την προοπτική ενός νέου ευρωπαϊκού οικοδομήματος, τόνισε πως είναι αναγκαίο να υπάρξει μια αρχιτεκτονική που θα προωθεί την αλληλεγγύη ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ.

Υποστηρίζω αυτή την αρχιτεκτονική της Ευρωπαϊκής Ένωσης διότι τούτο προκύπτει από την ίδια την καταγωγή της και, επιπλέον, η αρχιτεκτονική αυτή είναι προϋπόθεση για την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος προς την πλήρη Ευρωπαϊκή Ενοποίηση. Ας μην ξεχνάμε ότι η Αλληλεγγύη είναι η αρχή πάνω στην οποία στηρίχθηκε η ιδρυτική -και εξίσου ιστορική- δήλωση Σουμάν του 1950, η οποία είναι και προμετωπίδα όλων των μετέπειτα Συνθηκών που προσδιόρισαν και προσδιορίζουν την θεσμική και πολιτική πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πέραν τούτου η Αλληλεγγύη είναι πλέον πλήρης κανόνας δικαίου στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής έννομης τάξης. Να θυμόμαστε ότι η αρχή της Αλληλεγγύης κατοχυρώνεται με τουλάχιστον δεκαπέντε συγκεκριμένες διατάξεις του πρωτογενούς ευρωπαϊκού δικαίου, σ' όλους τους τομείς των αρμοδιοτήτων και δραστηριοτήτων των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.