Σύμφωνα με την αστυνομία, περίπου 15.000 πολίτες βγήκαν στους δρόμους να διαδηλώσουν, ενώ την ίδια ώρα η συντριπτική πλειοψηφία των καταστημάτων δε λειτουργούσαν στο πλαίσιο της γενικής απεργίας.

«Μια επίθεση στη δημοκρατία χωρίς προηγούμενο πρόσφατα τη σήμερον ημέρα απαιτεί μια ενωμένη απάντηση», δήλωσε ο Χαβιέρ Πατσέκο, ο γενικός γραμματέας στην Καταλονία της ένωσης Comisiones Obreras (CCOO). «Έχουμε καλέσει όλους τους φορείς να συμμετάσχουν», προσθέτει.
 
Τα σχολεία και τα πανεπιστήμια της Καταλονίας παρέμειναν κλειστά την Τρίτη και οι περισσότερες μικρές επιχειρήσεις έκλεισαν αφού οι συνδικαλιστές ζήτησαν η απεργία να αποτελέσει απάντηση στη στάση της αστυνομίας στο δημοψήφισμα, σύμφωνα με τη Guardian.


Γράφιτι σε τοίχο στη Βαρκελώνη «Κραυγή προς τη Δημοκρατία»


Είκονα από τη γενική απεργία της 3ης Οκτωβρίου
 

«Είμαστε  εδώ για να υπερασπιστούμε τα δημοκρατικά μας δικαιώματα που μας τα στερούν. Προχθές (σ.σ. την Κυριακή) η ισπανική αστυνομία (Guardia Civil) μπήκε στα σχολεία και χτύπησε τους παππούδες μας, τους πατέρες, τις μητέρες μας. Είμαστε λοιπόν πολύ αγανακτισμένοι με την κυβέρνηση και έτοιμοι να υπερασπιστούμε την ανεξαρτησία της Καταλονίας μέχρι τέλους», δήλωσε o Ζεράρντ, 20 χρονών.
 
Ανάμεσα στις εκατοντάδες χιλιάδες καταλανικές σημαίες υπήρχαν και αρκετές ισπανικές αλλά και σημαίες της ισπανικής δημοκρατίας της περιόδου 1931 – 1936, αυτοί που τις κρατούσαν ανέφεραν ότι διαδήλωναν εναντία στην αστυνομική βία και την κατάπτυστη επιλογή της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει έτσι τους Καταλανούς. 

Μαζικές συγκεντρώσεις με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων κόσμου πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Καταλονίας, όπως μεταδίδει το Telesur.


 

«Ανέυθυνη η στάση των Καταλανών» σύμφωνα με τον Βασιλιά

Στις 9:00 μ.μ. έκανε διάγγελμα ο βασιλιάς Φίλιππος ΣΤ΄, ο οποίος μίλησε για την ανάγκη προστασίας της ενότητας και τήρηση της συνταγματικής νομιμότητας , αποφεύγοντας ωστόσο να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στην αστυνομική βία κατά των πολιτών. 


Οι διαδηλωτές φωνάζουν συνθήματα στα ελικόπτερα της αστυνομίας όπως «χωρίς τις στολές δε θα ήσασταν τίποτα»


«Δικτατορία! Πάλι με τους πολίτες» – πλακάτ του PSOE (Partido Socialista Obrero Español – Ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα) και του PP (Partido Popular)
 

«Χάρη στην ανεύθυνη συμπεριφορά τους, αυτές οι ( σ.σ. καταλανικές) αρχές έχουν θέσει σε κίνδυνο την κοινωνική ταυτότητα της Καταλονίας και ολόκληρης της Ισπανίας. Περιφρόνησαν το συναίσθημα της αλληλεγγύης που ενώνει και θα ενώνει όλους τους Ισπανούς» υπογράμμισε ο βασιλιάς, όπως αναμεταδίδει η Independent
 
Υπό τον ήχο του ισπανικού εθνικού ύμνου ο ίδιος υπογράμμισε την «ανεκτίμητη δέσμευση του στέμματος για το ισπανικό σύνταγμα και την ενότητα της Ισπανίας».
 

90% υπέρ της ανεξαρτησίας


Υπέρ του «ναι» στην ανεξαρτησία της Καταλονίας τάχθηκε το 90% όσων συμμετείχαν στο δημοψήφισμα της Κυριακής, με τη συμμετοχή να φτάνει στο 42%, ενώ τουλάχιστον 844 άνθρωποι τραυματίστηκαν από την πρωτοφανή βιαιότητα που επέδειξε η ισπανική αστυνομία. 

Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ισπανίας τόνισε πως η κυβέρνηση Ραχόι πρόκειται να εφαρμόσει το άρθρο 155 του Συντάγματος, προκειμένου να αναστείλει την εξουσία της τοπικής κυβέρνησης της Καταλονίας και να εμποδίσει την ανεξαρτητοποίηση της.

«Δεν είμαστε εδώ για να διχάσουμε τους Ισπανούς. Ωστόσο, δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε κανένα κομμάτι της Ισπανίας να κηρύξει ανεξαρτησία, καθώς δεν έχει αυτή την εξουσία. Είμαστε έτοιμοι να ασκήσουμε τον νόμο 155 σε όλη του την ισχύ, ακόμα και αν αυτό προκαλέσει δυσαρέσκεια. Θα εγγυηθούμε για την ενότητα του ισπανικού λαού» ήταν η δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης της Ισπανίας, Ραφαέλ Καταλά.

Υπέρ του Ραχόι οι Βρυξέλλες

Τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε πως η ψηφοφορία για την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας είναι παράνομη σύμφωνα με όσα ορίζει το ισπανικό Σύνταγμα, και τόνισε πως το θέμα είναι εσωτερικό θέμα της Ισπανίας που θα πρέπει να λυθεί με βάση τη συνταγματική τάξη. «Εσωτερικό θέμα των Ισπανών» για τους Γερμανούς, που καλούν σε διάλογο «για να μην ξεφύγουν εκτός ελέγχου τα πράγματα».

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν υποστήριξε πως η βία δεν μπορεί να αποτελέσει πολιτικό εργαλείο. Ωστόσο, υπογράμμισε πως η ψηφοφορία δεν είναι νόμιμη. Τόνισε πως η Κομισιόν «έχει εμπιστοσύνη στην “ηγεσία” του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι στη διαχείριση αυτής της δύσκολης διαδικασίας, με πλήρη σεβασμό του ισπανικού συντάγματος και των θεμελιωδών δικαιωμάτων τα οποία αυτό εγγυάται».

«Η βία δεν μπορεί ποτέ να αποτελέσει πολιτικό εργαλείο. Σύμφωνα με το ισπανικό σύνταγμα, η χθεσινή ψηφοφορία στην Καταλονία δεν είναι νόμιμη. Πρόκειται για ένα εσωτερικό θέμα της Ισπανίας που πρέπει να γίνει αντικείμενο διαχείρισης με βάση τη συνταγματική τάξη», είπε προσθέτοντας ότι «είναι ώρα για ενότητα και διάλογο, όχι βία». Υπενθυμίζεται πως ο Μαριάνο Ραχόι δήλωσε την Κυριακή πως σχετικά με το καταλανικό δημοψήφισμα η κυβέρνηση του έχει την πλήρη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα,ο Ραχόι έλαβε την πλήρη κάλυψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δια στόματος του προέδρου του Ντόναλντ Τουσκ.Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ μετά από συνομιλία που είχε μαζί του, ανέβασε μήνυμά του στο twitter, ζητόντας παράλληλα την αποκλιμάκωση της έντασης.

«Μόλις μίλησα με το Μαριάνο Ραχόι. Μοιράζομαι τα συνταγματικά του επιχειρήματα, απηύθυνα έκκληση για την αναζήτηση τρόπων αποφυγής της περαιτέρω κλιμάκωσης και της χρήσης βίας», έγραψε ο πρόεδρος Τουσκ.

«Ντροπιαστική» κάλυψη του δημοψηφίσματος από την κρατική τηλεόραση

Επίσης τη Δευτέρα, οι δημοσιογράφο ιτης ισπανικής κρατικής τηλεόρασης (TVE) στράφηκαν ενάντια στη διοίκηση του καναλιού, διαμαρτυρόμενοι για τον τρόπο με τον οποίο μετέδωσε τις εξελίξεις γύρω από το δημοψήφισμα και τη βία των δυνάμεων ασφαλείας στην Καταλονία. Οι δημοσιογράφοι υπογραμμίζουν την «ντροπή» που ένιωσαν για την μετάδοση των ειδήσεων, αποδεικνύοντας πως ούτε η δημόσια τηλεόραση της Ισπανίας στάθηκε στο δημοσιογραφικό ύψος των περιστάσεων.

Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για την ελλιπή δημοσιογραφική κάλυψη και ζητούν την άμεση παραίτηση του διευθυντή των ειδήσεων του καναλιού. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της El Pais, κάποιοι από τους εργαζόμενους συνέκριναν την κάλυψη των γεγονότων με αυτή της επόμενης των βομβιστικών επιθέσεων στη Μαδρίτη το 2004, όπου το κρατικό κανάλι «λειτούργησε ως φερέφωνο της κυβέρνησης». Πολλοί από αυτούς εκδήλωσαν την αντίδρασή τους μέσω social media, εκφράζοντας την αγανάκτησή του για την «ντροπιαστική» στάση που τήρησε η κρατική τηλεόραση σε μία τέτοια ημέρα.

«Ντροπή, αυτό νιώθω ως δημοσιογράφος του TVE, παρακολουθώντας την προκατειλημμένη διαχείριση που επιφύλαξε για τις ειδήσεις. Αυτό είναι χειραγώγηση» έγραψε μία ρεπόρτερ του κρατικού καναλιού στο twitter.

Ακόμη, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Lavanguardia, μερικά από τα γεγονότα που πυροδότησαν τις αντιδράσεις, είναι πως ο παρουσιαστής των ειδήσεων περιέγραψε τη βία της αστυνομίας κατά πολιτών ως «στιγμές έντασης», ενώ σε άλλο σημείο των ειδήσεων και σχολιάζοντας αντίστοιχες εικόνες βίας, ο παρουσιαστής περιορίστηκε να διαβεβαιώσει πως «η αστυνομία δρα βάση των αποφάσεων δικαστηρίου».

Άλλος δημοσιογράφος του TVE, έγραψε στο twitter πως νιώθει «ντροπή» για το πώς η κρατική τηλεόραση διαχειρίστηκε το θέμα. Το γεγονός βρέθηκε επίσης στο στόχαστρο του Συμβουλίου Ενημέρωσης του κρατικού καναλιού, που εξέδωσε ανακοίνωση, ενημερώνοντας πως θα ξεκινήσει έρευνα για τα καταγγελλόμενα από τους δημοσιογράφους.