Σύμφωνα με την ανακοίνωση του νέου υπερταμείου, με την επίσημη ονομασία «Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ)», θα βρεθεί το μέχρι πρότινος στέλεχος της βρετανικής τράπεζας HSBC, όπου ο νέος πρόεδρος κατείχε τη θέση του επικεφαλής του τμήματος Εξαγορών και Συγχωνεύσεων της τράπεζας για Ελλάδα και Κύπρο, με έμφαση στις ιδιωτικοποιήσεις.
 
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, ο Αντώνιος Λεούσης, πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ μέχρι πρότινος, παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους, θέση την οποία κατείχε επί δύο χρόνια.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με δημοσίευμα του Mononews, ο νέος πρόεδρος θεωρείται «στέλεχος αιχμής» με μεγάλη ειδίκευση στα ενεργειακά θέματα, με το ζήτημα της ΔΕΗ να μπαίνει πλέον σε κεντρικό πλάνο. Μάλιστα, στο ίδιο δημοσίευμα υπογραμμίζεται πως αποτελεί προσωπικό φίλο της Ράνιας Αικατερινάρη, επικεφαλής του ΔΣ του νέου ΤΑΙΠΕΔ, καθώς αναφέρεται πως οι δύο τεχνοκράτες συνεργάστηκαν όταν η τελευταία εργαζόταν στη ΔΕΗ.
 
Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση της τοποθέτησης του Ριχάρδου Λαμπίρη στο νέο ΤΑΙΠΕΔ:
 

«Η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων και επιλογής του CEO διεξήχθη σε συνεργασία με εξειδικευμένη εταιρεία διεθνούς κύρους. Το Διοικητικό Συμβούλιο διενήργησε συνεντεύξεις και αξιολόγησε τους υποψήφιους με βάση τα απαιτούμενα κριτήρια όπως αυτά προσδιορίζονταν στην Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος. Τελικός υποψήφιος αναδείχθηκε ο κ. Λαμπίρης με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΕΣΥΠ.
 
Ο κ. Λαμπίρης γεννήθηκε το 1975. Σπούδασε Ηλεκτρονικός Μηχανικός στο Πανεπιστήμιο του Sussex και είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου MSc. in Project Management από το Πανεπιστήμιο του Birmingham. Είναι επίσης κάτοχος MSc. in International Trade, Transport and Finance από το City University στην Μεγάλη Βρετανία. Έχει εργαστεί ως μηχανολόγος στην Rockwell Golde και έχει μακρά εμπειρία στην επιχειρηματική και επενδυτική τραπεζική καλύπτοντας τόσο τις αγορές της Ελλάδος όσο και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, σε οργανισμούς όπως η EFG Telesis Finance και η HSBC Bank plc. Από το 2006 διετέλεσε, μεταξύ άλλων, επικεφαλής του τμήματος Εξαγορών και Συγχωνεύσεων της HSBC Bank plc για την Ελλάδα και Κύπρο, με έμφαση στις ιδιωτικοποιήσεις.
 
O κ. Λαμπίρης αναλαμβάνει τα καθήκοντά του στις 16 Οκτωβρίου 2017».

 
Υπενθυμίζεται πως στις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης, από τον Απρίλιο του 2016, δεσμεύεται αφενός να προχωρήσει και να ολοκληρώσει τις σε εξέλιξη πωλήσεις (ΟΛΠ, αεροδρόμια, ΟΛΘ, Ελληνικό), αφετέρου να εφαρμόσει ένα ακόμα πιο εκτεταμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων από τη συμφωνία του Ιουλίου.
 
Στο νέο πρόγραμμα δεν βρίσκεται μόνο η παραπάνω λίστα, αλλά όλη η περιουσία της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου και μια «αρχική λίστα» από ΔΕΚΟ (σίγουρα ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ,  πιθανότατα και άλλες). Άλλωστε στο μνημόνιο υπάρχουν ειδικοί όροι για ενέργεια και ύδρευση, καθώς και μία σειρά από αποκρατικοποιήσεις, όπως αποκάλυψε η πλήρης λίστα που εξασφάλισε το ThePressProject.
 

Τι είναι το νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων

 
Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του TPP από τον Απρίλιο του 2016, το νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων προβλέπεται από το τρίτο μνημόνιο του Ιουλίου του 2015. H τότε συμφωνία περιείχε τη δέσμευση της Ελλάδας να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις 50 δισ , έσοδα τα οποία, όπως αναφερόταν ρητά, θα μοιράζονταν ως εξής: 25 δισ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και άλλων περιουσιακών στοιχείων και από τα εναπομείναντα έσοδα, 12,5 δισ. θα πήγαινε στην αποπληρωμή μέρους του δημοσίου χρέους της χώρας και 12,5 δισ σε επενδύσεις. Μολονότι το «Υπερταμείο» θεωρήθηκε ίσως ο πιο ακραίος όρος της συμφωνίας του Ιουλίου, η κυβέρνηση υποστήριξε ότι είχε κερδίσει μέσω τις διαπραγμάτευσης τα εξής: τη χρησιμοποίηση σημαντικού μέρους των εσόδων για την ανάπτυξη της οικονομίας (αντί για τη μέχρι τότε δέσμευση ότι κάθε ευρώ θα πήγαινε στην αποπληρωμή του χρέους) και τον έλεγχο του νέου Ταμείου από την Ελλάδα. Με το νέο μνημόνιο τίποτα από αυτά δεν θα ισχύει
 
Το προσχέδιο του νέου μνημονίου μεταξύ Ελλάδας και Κομισιόν που δημοσιεύει το TPP, περιέχει λεπτομερώς τα χαρακτηριστικά του νέου Ταμείου. Συγκεκριμένα:

  • Τη διοίκηση αναλαμβάνει ένα Διοικητικό Συμβούλιο, με μέλη επιλεγμένα από την ελληνική κυβέρνηση. Τον έλεγχο όμως θα τον έχει ένα Εποπτικό Συμβούλιο, τα μέλη του οποίου θα ορίζονται με τη σύμφωνη γνώμη των πιστωτών
  • Σε αυτό θα μεταφερθούν για πώληση: α)τα 27 περιουσιακά στοιχεία του ΤΑΙΠΕΔ β) όλα τα assets της ΕΤΑΔ και γ) κάποιες ΔΕΚΟ. Από το κείμενο προκύπτει ότι υπάρχει διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και Κομισιόν για το ποιος θα είναι ο αρμόδιος να επιλέξει τις ΔΕΚΟ προς ιδιωτικοποίηση.
  • Θα είναι απόλυτα ανεξάρτητο από το ελληνικό κράτος
  • Οι οικονομικοί στόχοι του παραμένουν οι ίδιοι με τη συμφωνία του Ιουλίου: έσοδα 1,4 δισ, 3,7 δισ. και 1,3 δισ. Ευρώ για το 2016, 2017 και 2018 αντίστοιχα
  • Τελευταίο και σημαντικότερο:  Η ρήτρα ότι μέρος των εσόδων θα πηγαίνει για την ανάπτυξη δεν υπάρχει πλέον. Το μόνο που αναφέρεται στο κείμενο είναι ότι τα έσοδα από τις πωλήσεις θα πηγαίνουν για την αποπληρωμή του δανείου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Παρόμοια διάταξη υπήρχε στο ιδρυτικό νόμο του ΤΑΙΠΕΔ, που οριζόταν ρητά ότι τα έσοδα πηγαίνουν αποκλειστικά για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους της χώρας.

 
Η δημιουργία του νέου Ταμείου βρίσκεται στα προαπαιτούμενα της συμφωνίας Ελλάδας – Κομισιόν, μαζί με τη συνέχιση του υπάρχοντος προγράμματος και την νέα έγκριση του «Asset Development Plan» του ΤΑΙΠΕΔ με τις 27 ιδιωτικοποιήσεις. Το χρονοδιάγραμμα, μολονότι μοιάζει αδύνατο να εφαρμοστεί καθότι η συμφωνία με το κουαρτέτο φαίνεται ότι αργεί, είναι ιδιαίτερα αυστηρό. Η ελληνική κυβέρνηση υποχρεώνεται να νομοθετήσει, να ορίσει Διοικητικό και Ελεγκτικό Συμβούλιο και να προχωρήσει σε όλες τις υπόλοιπες αναγκαίες ενέργειες μέσα σε ελάχιστους μήνες.