Στην πρώτη κατάθεση του, η οποία έλαβε χώρα τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου, ο Ψαρράς ανέφερε ότι «διαθέτουμε τεκμήρια ότι λέγοντας εθνικισμό εννοούν το γερμανικό ναζισμό». 
 
Ο ίδιος χαρακτήρισε τον Μιχαλολιάκο «ισόβιο» Αρχηγό της οργάνωσης που είναι εγκληματική από το ξεκίνημά της, ενώ αποκαλύπτοντας το αυθεντικό καταστατικό της Χρυσής Αυγής απέδειξε τη στρατιωτική δομή, την κάθετη ιεραρχία της οργάνωσης, αλλά και την εθνικοσοσιαλιστική ιδεολογία της που βασίζεται στην Αρχή του Αρχηγού, το οποίο αποτελεί μετάφραση του χιτλερικού «Führerprinzip».

Στην ερώτηση της πολιτικής Αγωγής «γιατί επελέγη ο μαίανδρος ως σύμβολο;» ο δημοσιογράφος απάντησε πως «ο τέλειος μαίανδρος είναι ο διπλός, δηλαδή η σβάστικα. Στο μυαλό τους και στα γραπτά τους το έχουν ως υποκατάστατο της σβάστικας».
 
Σχετικά με τη δολοφονία του Φύσσα ο ίδιος τόνισε πως, ο ίδιος ο Μιχαλολιάκος είχε αναφέρει πως η δολοφονία του αντιφασίστα ράπερ ήταν πολιτική. «Η οργάνωση μετέρχεται τη βία, φτάνει μέχρι το έγκλημα αλλά έχει την κάλυψη του πολιτικού κόμματος» πρόσθεσε.
Διαβάστε εδώ ολόκληρο το ρεπορτάζ της «Εφ. Συν.»
 
Η δίκη πρόκειται να συνεχιστεί την Πέμπτη στον Κορυδαλλό.