Λίγες μέρες πριν έρθει προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, η εκκλησία ζητά την απόσυρση του με βαρείς χαρακτηρισμούς. Καλούν τον πολιτικό κόσμο «να αρθεί στο ύψος της ευθύνης και αποστολής του και πέρα από πολιτικά ιδεολογήματα, προκαταλήψεις και την επίκληση του ανεξέλεγκτου δικαιωματισμού, να αποσύρει το νομοσχέδιο, να δείξει ανάλογο ενδιαφέρον για την επίλυση των σοβαρότατων προβλημάτων που μαστίζουν την κοινωνία, το έθνος μας και τον λαό και αντί να ενισχύει την ένταση, τον διχασμό και τον παραλογισμό, να συμβάλει στην πνευματική ανόρθωση των πολιτών μας».

Παράλληλα, υποστηρίζουν ότι το νομοσχέδιο έρχεται σε αντίθεση με τα χρηστά ήθη και καταστρέφει τον άνθρωπο, ενώ θα δημιουργήσει εκρηκτική κατάσταση στα σχολεία.  «Προκαλεί το αίσθημα της κοινωνίας, τορπιλίζει τον ιερό θεσμό της οικογένειας, έρχεται σε αντίθεση με τα χρηστά ήθη και την κοινή λογική και κυρίως καταστρέφει τον άνθρωπο. Αντί να λιγοστεύει τη σύγχυση και τις ψυχικές διαταραχές, θα τις αυξήσει και θα δώσει διαστάσεις επικίνδυνου κοινωνικού φαινομένου. Ιδίως όταν επεκτείνει τις δυνατότητές του και μεταξύ των μαθητών, δημιουργεί εκρηκτική κατάσταση και στα σχολεία».

Τέλος, η εκκλησία υπογραμμίζει ότι η αναγνώριση της προσωπικής ταυτότητας είναι ό,τι χειρότερο υπάρχει. «Σε εποχή που η ανάγκη ταυτότητας και συνοχής αποτελεί ανάγκη εθνικής και πνευματικής επιβίωσης, η νομική κατοχύρωση της ρευστότητας της προσωπικής ταυτότητας είναι ό,τι χειρότερο υπάρχει. Η Εκκλησία περιβάλλει με αγάπη και κατανόηση αδιακρίτως όλους τους ανθρώπους, αλλά προσβλέποντας πάντοτε στη σωτηρία τους, οφείλει να καταδείξει την αστοχία κρισίμων επιλογών τους».