Η ιδέα του εντυπωσιακού γκράφιτι της Νομικής ανήκει στον street artist Gera 1, τον οποίο προσκάλεσε το Αυτοδιαχειριζόμενο Κυλικείο Νομικής -ένα αυτοοργανωμένο εγχείρημα που λειτουργεί τα τελευταία χρόνια στο εσωτερικό της Σχολής- για να βάψει ελεύθερα βάσει της έμπνευσής του. Δίπλα στον Gera 1, έβαφε με τα σπρέι του ο καλλιτέχνης που υπογράφει ως Kolage, ο οποίος επέλεξε μέσα από το γκραφίτι του να κάνει ένα σχόλιο πάνω στο θέμα των πυρηνικών. 

Ποια είναι όμως η αληθινή ιστορία της μαύρης γυναίκας με τη σηκωμένη γροθιά που ζωγράφισε ο Gera 1;

Η γυναίκα που στάθηκε απέναντι

Την Πρωτομαγιά του 2016, μέλη της νεοναζιστικής οργάνωσης «Νορδικό Κίνημα Αντίστασης» βγήκαν στους δρόμους της πόλης Μπορλάνζ της Σουηδίας, φωνάζοντας συνθήματα μίσους. Η Άσπλουντ, ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των προσφύγων κι εκπρόσωπος  αντιρατσιστικής οργάνωσης, στάθηκε για λίγες στιγμές απέναντι τους, σταματώντας την παρέλαση και το σκηνικό απαθανατίστηκε από τον φωτογράφο David Lagerlöf για το αντιρατσιστικό ινστιτούτο Expo.

«Για μένα έγιναν όλα τόσο γρήγορα. Πήγα και στάθηκα εκεί και μετά ήρθε η αστυνομία και με απομάκρυνε. Κράτησε μόνο λίγα δευτερόλεπτα. Είμαι έκπληκτη που πήρε τέτοια διάσταση» είχε δηλώσει τότε η Άσπλουντ στο «Expo».

Η φωτογραφία γρήγορα άρχισε να κυκλοφορεί από πολλά διεθνή μέσα, με αρκετούς να μιλάνε για την εικόνα της χρονιάς. Μάλιστα πολλοί τη συγκρίνουν με τη «γυναίκα με τη τσάντα» που το 1985 σε παρόμοιο γεγονός στη Σουηδία επιτέθηκε σε Σουηδό νεοναζί με την τσάντα της, κίνηση που κατεγράφη από τον φωτογραφικό φακό του Χανς Ρούνεσον και έχει μείνει ανεξίτηλη στην ιστορία.