Το νομοσχέδιο είχε υπερψηφιστεί επί της αρχής από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, τους Ανεξάρτητους Έλληνες και το ΠΟΤΑΜΙ. 
 
Οι ΑΝΕΛ ως σύνολο έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να το υπερψηφίσουν στην Ολομέλεια. Ωστόσο δεν είναι λίγοι οι βουλευτές οι οποίοι έχουν προαναγγείλει καταψήφιση σειράς άρθρων του, με αιχμή εκείνο που προβλέπει την αλλαγή ταυτότητας φύλου από την ηλικία των 15 ετών.
 

Κάλεσμα συγκέντρωσης
 

Συγκέντρωση έξω από τη Βουλή στις 17:00 έχει καλέσει ο Σύνδεσμος Υποστήριξης Διεμφυλικών ενόψει της συζήτησης για τη διόρθωση φύλλου.
 
Υπενθυμίζεται πως οι Διεμφυλικοί διαμαρτύρονται για περιορισμούς και ελλείψεις στο νομοσχέδιο, ωστόσο υποστηρίζουν πως γίνεται ένα πρώτο βήμα για την επίλυση κάποιων προβλημάτων τους.  
Η ανακοίνωση του Συνδέσμου Υποστήριξης Διεμφυλικών 
 
Η ώρα της ψήφισης έφτασε! Το νομοσχέδιο για τη Νομική Αναγνώριση Ταυτότητας Φύλου θα ψηφιστεί μετά από μεγάλη αναμονή στην ολομέλεια της Βουλής αυτή τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου.
 
Οι περιορισμοί και οι ελλείψεις του νομοσχεδίου είναι πολλοί και σημαντικοί, και δεν μας επιτρέπουν να γιορτάσουμε την ψήφισή του, όπως θα έπρεπε. Τα έγγαμα άτομα, τα άτομα που δεν αυτοπροσδιορίζονται ως άντρες ή γυναίκες, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες/ριες δεν θα μπορούν να επωφεληθούν από το νόμο αυτό, ενώ όσα άτομα είναι γονείς δεν θα έχουν το δικαίωμα να αλλάξουν τα στοιχεία τους στη ληξιαρχική πράξη γέννησης των παιδιών τους. Ακόμη, η διαδικασία συνεχίζει να είναι δικαστική, καθιστώντας την αλλαγή των εγγράφων χρονοβόρα και επιβαρύνοντας το άτομο με οικονομικά έξοδα. Τέλος, η αποϊατρικοποίηση της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου δε θα είναι καθολική καθώς τα άτομα 15 και 16 ετών θα πρέπει να παίρνουν την έγκριση ειδικών ψυχικής υγείας πριν αναγνωρίσουν το φύλο τους.
 
Παρά τα προβλήματά του, το νομοσχέδιο αποτελεί ένα πρώτο πολύ σημαντικό βήμα προς τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των τρανς ατόμων, τα οποία αντιμετωπίζουν σωρεία δυσκολιών και προβλημάτων στην καθημερινότητα τους επειδή δεν αναγνωρίζεται η ταυτότητα τους όπως τα ίδια τα άτομα την προσδιορίζουν.
 
Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, η Colour Youth – Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας, Διεθνής Αμνηστία και το AllOut καλούν όλα τα άτομα να έρθουν έξω από τη Βουλή την ημέρα της ψήφισης έτσι ώστε να πιέσουμε ενεργά με την παρουσία μας για την ψήφιση του νομοσχεδίου και να διαμαρτυρηθούμε για τις ελλείψεις του.
 
Το κάλεσμα είναι ανοικτό για συνυπογραφές προς όλες τις LGBTQI οργανώσεις
 
Ραντεβού μπροστά από τη Βουλή στις 17:00.
 

Τι προβλέπει το ν/σ
 

Με το νέο νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση προβλέπεται η δυνατότητα αλλαγής ονόματος, πάντα με δικαστική απόφαση, χωρίς να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, προϋπόθεση απαραίτητη, μέχρι σήμερα. Ο  ενδιαφερόμενος υποχρεούται με τις νέες ρυθμίσεις να εμφανιστεί αυτοπροσώπως σε ειδική αίθουσα των δικαστηρίων, χωρίς δημοσιότητα και με εξασφάλιση της εχεμύθειας και να αιτηθεί την αλλαγή του ονόματος του, με βάση το φύλο που βιώνει και όχι με βάση αυτό που γεννήθηκε.
 
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο δικαίωμα αλλαγής φύλου παρέχεται δύο φορές. Μία φορά που το άτομο θα αλλάξει το φύλο του και μία ακόμα αν θέλει να επανέλθει στο προηγούμενο.

Νομοτεχνική αλλαγή για τα 15 έτη

Σε νομοτεχνική αλλαγή προχώρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής στη διάταξη που δίνει τη δυνατότητα νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου στα 15 έτη.
 
Με τη νέα διάταξη δεν θα γνωμοδοτεί για τους ανήλικους η επιστημονική επιτροπή του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», αλλά η επιτροπή που θα συσταθεί για δύο χρόνια και θα συγκροτείται από παιδοψυχίατρο, ψυχίατρο, ενδοκρινολόγο, παιδοχειρουργό, ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό με ειδίκευση στο συγκεκριμένο θέμα.


Πρόταση νόμου της ΝΔ


Πρόταση νόμου για τη «νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου» κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία.

Σύμφωνα με αυτή, σε περίπτωση ασυμφωνίας μεταξύ ταυτότητας φύλου, νοούμενη ως την αντίληψη ενός ανθρώπου για το φύλο του και του καταχωρισμένου στα οικεία μητρώα φύλου, το πρόσωπο μπορεί, μια μόνο φορά, να ζητήσει τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου, ώστε αυτό να ανταποκρίνεται στην προσωπική του επιθυμία και αίσθηση του σώματός του, καθώς και στην εξωτερική του εικόνα. Η διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου γίνεται με δικαστική απόφαση, η οποία εκδίδεται με τη διαδικασία των άρθρων 782 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Η δικαστική απόφαση εκδίδεται μετά από δύο αυτοπρόσωπες δηλώσεις του αιτούντος ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου, σε ιδιαίτερο γραφείο χωρίς δημοσιότητα, οι οποίες απέχουν μεταξύ τους τέσσερις μήνες.
 

Μεταξύ άλλων, τίθενται μια σειρά προϋποθέσεις, μια εκ των οποίων είναι το πρόσωπο που αιτείται τη διόρθωση να είναι ενήλικο. Επίσης, θα πρέπει να μην είναι έγγαμο, να υπάρχει ιατρική βεβαίωση ότι η δήλωση του προσώπου που αιτείται τη διόρθωση είναι ενσυνείδητη και ότι προηγουμένως έχει λάβει όλη την απαραίτητη πληροφόρηση σχετικά με τις επιπτώσεις της αποδοχής της αίτησης του για διόρθωση.