Μόλις πριν από δύο εβδομάδες, ήταν ο Ντόναλντ Τραμπ που βίωσε την αποδοκιμασία παικτών του αμερικανικού ποδοσφαίρου, NFL, όταν περισσότεροι από 20 παίκτες γονάτισαν κατά την ώρα της ανάκρουσης του εθνικού ύμνου των ΗΠΑ, αρνούμενοι να σταθούν προσοχή, ως είθιστε, και διαμαρτυρόμενοι για τις δεκάδες δολοφονίες αφροαμερικανών, τον ρατσισμό και την κοινωνική ανισότητα.
 
Την Κυριακή, ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, βρέθηκε στο γήπεδο της Ιντιανάπολις, για να παρακολουθήσει τον αγώνα μεταξύ των ομάδων της San Francisco 49ers και της Indianapolis Colts. Αποτέλεσμα, περί τους δώδεκα παίκτες αποφάσισαν να επαναλάβουν τη διαμαρτυρία τους στο πρόσωπο του αντιπροέδρου, με τον στενό συνεργάτη του Τραμπ να αποχωρεί από το γήπεδο πριν την προγραμματισμένη ώρα αναχώρησης.

 
«Σήμερα αποχώρησα από τον αγώνα των Colts, καθώς ο πρόεδρος και εγώ δεν θα τιμήσουμε κανένα γεγονός που δηλώνει ασέβεια απέναντι στους στρατιώτες, τη σημαία ή τον εθνικό μας ύμνο» δήλωσε ο αντιπρόεδρος με ανάρτησή του στο twitter, για να συνεχίσει «Σε μια στιγμή που πολλοί Αμερικανοί εμπνέουν το έθνος μας με το θάρρος, την αποφασιστικότητα και την ανθεκτικότητά τους, τώρα, περισσότερο από ποτέ, θα πρέπει να συσπειρωθούμε γύρω από τη σημαία μας και όλα όσα μας ενώνουν».
 
Κλείνοντας, ανέφερε πως «ενώ ο καθένας δικαιούται να έχει τις δικές του απόψεις, δεν νομίζω ότι είναι πάρα πολύ να ζητάμε από τους παίκτες του NFL να σέβονται τη σημαία και τα εθνικά μας ύμνο». 
 

 
Μάλιστα, άμεση ήταν η αντίδραση του Ντ. Τραμπ, που με μήνυμά του στο twitter ανέφερε πως του είχε δώσει εντολή να αποχωρήσει στην περίπτωση που ελάμβανε χώρα αντίστοιχη αποδοκιμασία, όπως εκείνη που προηγήθηκε προ ημερών στο πρόσωπό του. 
 

 
Αφορμή για τη δημόσια κόντρα που έχει ξεσπάσει στις ΗΠΑ στάθηκε η δήλωση του Αμερικανού προέδρου με την οποία προέτρεπε τους ιδιοκτήτες ομάδων του NFL να απολύουν τους παίκτες που δεν στέκονται κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου, ενώ εξύβρισε τους αθλητές που κάνουν τέτοιες κινήσεις διαμαρτυρίας. «Δεν θα λατρεύατε να δείτε έναν από αυτούς τους παίκτες που δείχνουν ασέβεια προς της σημαία να του λένε “Βγες π… γιε από το γήπεδο τώρα. Έξω. Απολύεται. Απολύεται!» ανέφερε, τότε, ο Τραμπ.
 
Οι αντίστοιχες διαμαρτυρίες αθλητών ξεκίνησαν πριν από 13 μήνες, σε έναν άλλο φιλικό αγώνα αμερικανικού ποδοσφαίρου, όταν ο Κόλιν Κέπερνικ, αθλητής τότε των San Francisco 49ers και από τα αναγνωρίσιμα ονόματα του πρωταθλήματος, αποφάσισε να γονατίσει στο άκουσμα του εθνικού ύμνου, σε κίνηση διαμαρτυρίας για τις δολοφονίες αφροαμερικανών από αστυνομικούς. «Όταν η σημαία θα συμβολίζει αυτά που πρέπει να συμβολίζει, τότε θα σταθώ όρθιος» είχε τονίσει ο Κέπερνικ
 
Η κινηση του δίχασε τον φίλαθλο κόσμο της χώρας, με άλλους να τον αποκαλούν «προδότη» και άλλους να στηρίζουν απόλυτα το μήνυμα του. Γρήγορα, περισσότεροι αθλητές του πιο δημοφιλούς αθλήματος στις ΗΠΑ μιμήθηκαν το παράδειγμα του.
 

https://youtube.com/watch?v=dcuecYjm540