Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup την Δευτέρα, με το ελληνικό πρόγραμμα να μην είναι στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης, ωστόσο ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε ότι υπάρχει ισχυρή θέληση από όλες τις πλευράς η τρίτη αξιολόγηση να τελειώσει πριν το τέλος του 2017. Παράλληλα, δήλωσε ότι οι επικεφαλής των θεσμών επιστρέφουν στην Αθήνα έως τις 23 Οκτωβρίου.«Η Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευτεί το θετικό κλίμα που έχει επιστρέψει», σημείωσε.

 

Μέχρι μέσα Γενάρη ο Ντάισελμπλουμ στην προεδρία
 

Την ίδια ώρα, γνωστοποιήθηκε ότι ο Γ. Ντάισελμπλουμ θα παραμείνει στην προεδρία έως τα μέσα Ιανουαρίου, οπότε λήγει η θητεία του. Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι παρ' όλο που η νέα ολλανδική κυβέρνηση θα σχηματιστεί μέσα στις επόμενες μέρες και επομένως δε θα είναι πια υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, η πρόθεσή του είναι να παραμείνει στη θέση του προέδρου μέχρι το τέλος της θητείας του, κάτι που έγινε ομόφωνα δεκτό. Όπως είπε, ο νέος επικεφαλής θα εκλεγεί τον ερχόμενο Δεκέμβριο, προκειμένου να είναι στη θέση του στο Eurogroup του Ιανουαρίου.
 
Από την πλευρά του, ο Πιέρ Μοσκοβισί, σημείωσε ότι η Επιτροπή στηρίζει τη μετατροπή του EMS σε ENT, ωστόσο τον θέλει εντός του κοινοτικού θεσμικού πλαισίου και όχι διακυβερνητικό όργανο, προκειμένου να λογοδοτεί στην Ευρωβουλή και να λειτουργεί με διαφάνεια. Πρόσθεσε επίσης ότι η Κομισιόν έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες σε σχέση με την εποπτεία των οικονομιών των χωρών, τις οποίες δεν πρόκειται να απεμπολήσει ανεξάρτητα από τις αποφάσεις που θα ληφθούν για το ρόλο του EMS.
 
Ο επικεφαλής του EMS, Κλάους Ρέγκλινγκ, χαρακτήρισε πολύ θετικό που όλοι ανέφεραν πως έχει γίνει καλή δουλειά, γιατί, όπως σημείωσε «περάσαμε δυσκολίες τα τελευταία χρόνια, ενώ τώρα ήρθε η στιγμή για την εμβάθυνση της ΟΝΕ και πρέπει να δούμε το ρόλο του ΕMS».

Δώρα αποχαιρετισμού για τον Σόιμπλε

 
Με διάφορους τρόπους αποχαιρέτησαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος συμμετείχε για τελευταία φορά σε Eurogroup, καθώς μετακομίζει στην προεδρία της γερμανικής Βουλής.

 
Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών έδωσαν στον Γερμανό ομόλογό τους μια μεγάλη ευρωπαϊκή σημαία στην οποία ο καθένας τους έγραψε από μία αφιέρωση. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, από πλευράς του, έγραψε ότι «τίποτα δεν θα είναι ξανά το ίδιο».
 
Ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών έδωσε στον Σόιμπλε ένα χαρτονόμισμα των 100 ευρώ με το πρόσωπο του δεύτερου αντί των συνηθισμένων γεφυρών και αψιδωτών πυλών, ενώ ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας χαιρέτισε «έναν σπουδαίο υπουργό Οικονομικών», προσφέροντας του ένα μπουκάλι κρασί Bordeaux του 2004.