Σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται η γερμανική Süddeutsche Zeitung και φέρεται να παρουσίασε κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας στο Λουξεμβούργο, προτείνει την εξέλιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) σε Ευρωπαϊκός Νομισματικό Ταμείο, με την παράλληλη και σταδιακή αφαίρεση εξουσιών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφορικά με τον έλεγχο των σχεδίων προϋπολογισμού των κρατών-μελών.
 
Όπως ανέφερε η εφημερίδα του Μονάχου σε δημοσίευμα στον ιστότοπό της το βράδυ της Δευτέρας, ο Β. Σόιμπλε δήλωσε ότι «τώρα υπάρχει μια καλή ευκαιρία να προχωρήσουμε» και «ο ΕΜΣ να αναλάβει πιο ισχυρό και ουδέτερο ρόλο στον έλεγχο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης». 
 
Ο Β. Σόιμπλε, συνεχίζει το δημοσίευμα, θέλει να δώσει στον ΕΜΣ ισχυρό ρόλο στον έλεγχο των κινδύνων των χωρών. Ως τώρα, αρμόδια για αυτό είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά ο Β. Σόιμπλε «εδώ και καιρό θεωρεί ότι η Κομισιόν είναι πολύ χαλαρή λόγω του ότι είναι πολύ επιεικής με κράτη που είναι υπερχρεωμένα». Για τον λόγο αυτό θέλει να επεκτείνει τις αρμοδιότητες του ΕΜΣ. «Ο ΕΜΣ είναι το σωστό εργαλείο, διότι για αυτό δεν χρειάζεται αλλαγή των συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αναφέρεται στο έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών και επισημαίνεται ότι μια αλλαγή των Συνθηκών θα είχε ως αποτέλεσμα σε κάποια κράτη να γίνουν δημοψηφίσματα – με άγνωστη έκβαση.
 
Ακόμη, σύμφωνα με το έγγραφο εργασίας που επικαλείται η εφημερίδα, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ δεν θεωρεί το αίτημα του Εμανουέλ Μακρόν για επιπρόσθετο προϋπολογισμό για την Ευρωζώνη απαραίτητο, καθώς, λόγω της εξόδου της Βρετανίας, τα υπόλοιπα κράτη μέλη μάλλον θα πρέπει ούτως ή άλλως να συνεισφέρουν περισσότερα χρήματα. Με αυτό θα υπάρξει ένας μοχλός για την στήριξη και της Ευρωζώνης αλλά η βάση για μια σταθερή νομισματική ένωση είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, εξηγεί.
 
Ο Β. Σόιμπλε συνεχίζει να απορρίπτει κατηγορηματικά μια αμοιβαιοποίηση του χρέους, καθώς αυτή «απλώς θα εξασφάλιζε λίγο περισσότερο χρόνο και θα επαναλαμβάνονταν εθνικά λάθη του παρελθόντος», σημειώνεται. Εξάλλου, έναντι της ιδέας του προέδρου Μακρόν για έναν υπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο Β. Σόιμπλε είναι επιφυλακτικός.
 
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, εξήγησε στον γάλλο Πρόεδρο ότι «χρειαζόμαστε ξεκάθαρες νομικές βάσεις για να δημιουργήσουμε έναν υπουργό Οικονομικών της ευρωζώνης, ενώ θα ήταν απαραίτητες αλλαγές στις Συνθήκες», ενώ καταλήγει επισημαίνοντας ότι ο επί οκταετίας υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, σχετικά με μια γρήγορη απόφαση για πιθανή εμβάθυνση της ευρωζώνης, θεωρεί ότι στην Γερμανία δεν υπάρχει ακόμη «μια καλή κυβέρνηση σε πλήρη λειτουργία» και ότι όσο δεν υπάρχει καινούργια κυβέρνηση, δεν θα ληφθούν τέτοιες αποφάσεις.
 
«Όποιος Θέλει να ενισχύσει την Ευρώπη, πρέπει πρώτα από όλα να κερδίσει την εμπιστοσύνη του λαού», φέρεται να είπε ο Β. Σόιμπλε, ο οποίος σε λίγες ημέρες αναμένεται να εκλεγεί πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου.
 

«Μόνιμος συνοδός» του η ελληνική υπόθεση

 
Στην τελευταία του συμμετοχή σε συνεδρίαση Eurogroup κάνει ειδική αναφορά και το γερμανικό Tagespiegel, σημειώνοντας πως η ελληνική υπόθεση έγινε «μόνιμος συνοδός» του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στα οκτώ χρόνια παρουσίας του στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.
 
Σύμφωνα με την αναμετάδοση του Αθηναϊκού Πρακτορείου, η εφημερίδα του Βερολίνου γράφει στην ηλεκτρονική της έκδοση ότι «η κατάσταση στην Ελλάδα δεν έπαιξε κανέναν ρόλο στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης τη Δευτέρα (σ.σ. σήμερα). Αυτό μάλλον χαροποίησε τον Β. Σόιμπλε (…) Διότι κανένα άλλο διεθνές θέμα δεν δοκίμασε τόσο πολύ τον μακροβιότερο υπουργό Οικονομικών του Eurogroup (…) όσο η κρίση χρέους στην Ελλάδα». Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι «όταν το 2009 ανέλαβε το αξίωμα του υπουργού Οικονομικών, ο Σόιμπλε ενδέχεται να μην είχε καν υποψιαστεί πόσο εντατικά επρόκειτο να ασχοληθεί τα επόμενα οκτώ χρόνια με τα στοιχεία του προϋπολογισμού, το φορολογικό και το συνταξιοδοτικό σύστημα στην Ελλάδα».
 
Η εφημερίδα του Βερολίνου αναφέρεται μεταξύ άλλων στην όξυνση της ελληνικής κρίσης και στην πρωτοβουλία του Β. Σόιμπλε για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Επίσης υπενθυμίζει τους «θρυλικούς» διαξιφισμούς του με τον Έλληνα πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.
 
Η Tagesspiegel επισημαίνει πάντως ότι «το όνομα του Σόιμπλε ενδέχεται ειδικά στον Νότο της ευρωζώνης να μείνει συνδεδεμένο κυρίως με την πολιτική λιτότητας που ακολουθούσε».