Τη σύγκληση έκτακτου υπουργικού συμβουλίου το πρωί της Τετάρτης αποφάσισε η ισπανική κυβέρνηση, προκειμένου να καθορίσει τη στάση της μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Καταλονία. Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου είναι προγραμματισμένη για τις 10 ώρα Ελλάδας.
 

«Δεν ξέρει που βρίσκεται και πού πηγαίνει»

 
Στο μεταξύ, η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης, Σοράγια Σάενθ δε Σανταμαρία, δήλωσε ότι ο ηγέτης της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν, «δεν ξέρει πού βρίσκεται και πού πηγαίνει». «Αυτή είναι μια ομιλία κάποιου που δεν ξέρει πού βρίσκεται, πού πηγαίνει, και πού θέλει να πάει», πρόσθεσε, αναφερόμενη στην τοποθέτηση του Κ. Πουτζντεμόν στην ολομέλεια του καταλανικού κοινοβουλίου.
 
«Μια έμμεση ανακήρυξη της ανεξαρτησίας που ακολουθείται από μια σαφή αναβολή (…) δεν είναι αποδεκτή» σημείωσε εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο
 
Νωρίτερα την Τρίτη, ο K. Πουτζντεμόν υπέγραψε έγγραφο – «διακήρυξη ανεξαρτησίας», λίγες ώρες αφότου πρότεινε στο κοινοβούλιο να «παγώσει» προσωρινά τον νόμο που αφορά τη διαδικασία εφαρμογής του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, ώστε να διεξαχθούν συνομιλίες με τη Μαδρίτη.
 
«Η Καταλονία αποκαθιστά σήμερα την πλήρη κυριαρχία της» αναφέρει το έγγραφο με τίτλο: «διακήρυξη των αντιπροσώπων της Καταλονίας», ωστόσο δεν είναι σαφές αν έχει κάποια νομική ισχύ.
 
«Καλούμε όλα τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς να αναγνωρίσουν την δημοκρατία της Καταλονίας ως ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος. Καλούμε την καταλανική κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να καταστήσει δυνατή και να εφαρμόσει πλήρως αυτή την ανακήρυξη ανεξαρτησίας και τα μέτρα που περιλαμβάνονται σε αυτό το νόμο μετάβασης που ιδρύει την Δημοκρατία», αναφέρεται.