Με αφορμή τις ρυθμίσεις που επίκεινται για το ΚΟΤ και για την αποζημίωση της ΔΕΗ για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) που παρέχει, το υπουργείο ενημέρωσε πως δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος. Σχετικά με τις ΥΚΩ, το υπουργείο συμφωνεί με τις εκτιμήσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ)σχετικά με το ύψος του ποσού που δικαιούται να ανακτήσει η ΔΕΗ για την περίοδο 2012 – 2016, δηλαδή 360 εκατ. ευρώ έναντι 700 εκατ. που διεκδικεί η ΔΕΗ.

Σύμφωνα με τη νέα κλίμακα διατηρείται χωρίς αλλαγές η χρέωση που ισχύει σήμερα για τις καταναλώσεις έως 1600 κιλοβατώρες το τετράμηνο, ενώ για όσους καταναλώνουν 1601-2000 κιλοβατώρες προκύπτει ελάφρυνση μέχρι 10 ευρώ και από 2001-3000 κιλοβατώρες η ελάφρυνση κυμαίνεται από 25 ως 50 ευρώ το τετράμηνο. Από 3001 κιλοβατώρες και πάνω, η ελάφρυνση ξεκινά από τα 35 ευρώ και βαίνει μειούμενη ενώ όσοι καταναλώνουν πάνω από 4000 κιλοβατώρες το τετράμηνο θα επιβαρυνθούν. Σημειώνεται ότι κατά την προηγούμενη χειμερινή περίοδο, πολλοί καταναλωτές που επέλεξαν θέρμανση με ηλεκτρική ενέργεια είδαν σημαντικά αυξημένους λογαριασμούς εξαιτίας των αυξημένων χρεώσεων που προέκυπταν από την κλίμακα των ΥΚΩ.

Με το νέο πλαίσιο θα παρέχονται εκπτώσεις έως 80 % στις χρεώσεις για την ενέργεια στους δικαιούχους με εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας ενώ η κλίμακα των εκπτώσεων θα βαίνει μειούμενη ανάλογα με το εισόδημα και την περιουσία. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ένα νοικοκυριό με χαμηλό εισόδημα αλλά με μεγάλη ακίνητη περιουσία θα εντάσσεται στο ΚΟΤ αλλά με χαμηλότερες εκπτώσεις.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ