Η ηλικία σεξουαλικής ενηλικίωσης στην Ινδία είναι τα 18 χρόνια, όπως και η νόμιμη ηλικία γάμου, ωστόσο εκατομμύρια παιδιά αναγκάζονται να παντρευτούν, κυρίως στην ύπαιθρο, εξαιτίας αυτού η ινδική νομοθεσία για τον βιασμό δεν ισχύει για τα παντρεμένα ζευγάρια ως τώρα, καθώς οι σεξουαλικές σχέσεις με μία ανήλικη χωρίς τη συγκατάθεσή της δεν θεωρούνταν βιασμός εφόσον αφορούσαν παντρεμένο ζευγάρι.
 
Ωστόσο το Ανώτατο Δικαστήριο εκτίμησε ότι αυτό αντίκειται στη νομοθεσία για τη νόμιμη ηλικία συναίνεσης. Το δικαστήριο αποφάσισε ότι η αστυνομία θα πρέπει να αντιμετωπίζει ως βιασμό τις καταγγελίες για σεξουαλική σχέση με μια ανήλικη χωρίς τη συναίνεσή της, ακόμη κι αν πρόκειται για παντρεμένο ζευγάρι.
 
Ο δικηγόρος Βίκραμ Σριβάσταβα, που κατέθεσε την προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο, χαιρέτισε την απόφαση στο όνομα της προστασίας των παιδιών.
Ο γάμος ανηλίκων δεν έχει απαγορευθεί ακόμη, τόνισε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NDTV, «γνωρίζουμε όλοι τον αριθμό των παιδιών που παντρεύονται προτού γίνουν 18 ετών».
 
Το Ανώτατο Δικαστήριο πρόκειται να εξετάσει και μια ακόμη προσφυγή, η οποία αφορά τον βιασμό μεταξύ παντρεμένων ζευγαριών. Η κυβέρνηση είναι αντίθετη στην ποινικοποίησή του, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο θα πλήξει τον θεσμό του γάμου.

Παγκοσμίως, περισσσότερες από 700 εκατομμύρια γυναίκες παντρεύονται πριν την ηλικία των 18. Από αυτές, μάλιστα, μία στις τρεις ντύνεται νύφη προτού καν συμπληρώσει την ηλικία των 15, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Μόνο στην Ινδία πραγματοποιείται το ένα τρίτο όλων των παιδικών γάμων, όπως συμπληρώνει η Unicef.

Σύμφωνα με το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό, ο γάμος ανηλίκων αποτελεί παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, και εξακολουθεί να είναι διαδεδομένος στις αναπτυσσόμενες χώρες όπου υπάρχει φτώχεια και, παράλληλα, ανισότητα των φύλων. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου ανήλικες νύφες, 8-12 ετών, πεθαίνουν από εσωτερική αιμορραγία την πρώτη νύχτα του γάμου τους, αφού το σώμα τους δεν είναι ώριμο για να αντέξει τη σεξουαλική επαφή.