Η Ελλάδα αναδείχτηκε για ακόμη μία φορά τελευταία στην ΕΕ στα θέματα ισότητας φύλου (με βαθμολογία 50 έναντι 66,2 κατά μέσο όρο στην Ε.Ε.), σύμφωνα με τον Δείκτης Ισότητας της EIGE, και το μοναδικό κράτος-μέλος που τη δεκαετία 2005-2015 επιδείνωσε τις επιδόσεις του σε τρεις τομείς: στο χρήμα (-1,2 μονάδες), στην υγεία (-1,5 μονάδες) και στον χρόνο (-1,5 μονάδες).
 
Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» στον τομέα του χρήματος η Ελλάδα με βαθμολογία 70,7 (έναντι 79,6 στην Ε.Ε.) είναι επίσης η μοναδική χώρα της Ευρώπης που σε αυτή τη δεκαετία αύξησε, αντί να μειώσει την οικονομική ανισότητα αντρών και γυναικών αποτυπωμένη σε αποδοχές, εισόδημα και κίνδυνο φτώχειας.

Μία από τις χειρότερες επιδόσεις της είναι στον πληθυσμό που απειλείται με φτώχεια: ενώ στην ΕΕ κίνδυνο φτώχειας αντιμετωπίζει το 17% των γυναικών και το 16% των αντρών, στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό αυξάνει σε περισσότερο από το 20% για γυναίκες και άντρες.

 

Μεγάλος δρόμος μέχρι την ισότητα

Σημειώνεται ότι σε πρόσφατο ψήφισμα της ΕΕ για την ισότητα γυναικών – ανδρών, που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 14 Μαρτίου με 369 ψήφους υπέρ, 188 κατά και 133 αποχές, αποτυπωνόταν ότι εάν η Ευρώπη συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό προόδου στα θέματα ισότητας των φύλων, θα χρειαστούν ακόμη 70 χρόνια για να επιτευχθούν ίσες αμοιβές, 40 χρόνια για τον ίσο καταμερισμό των οικιακών εργασιών, 30 χρόνια για να φτάσει το ποσοστό απασχόλησης των γυναικών στο 70% και ακόμη 20 χρόνια για την ισορροπία μεταξύ των φύλων στην πολιτική.
 
«Τα στοιχεία δείχνουν πως η Ευρώπη βρίσκεται στο μέσο της διαδρομής για την επίτευξη της ισότητας των φύλων. Σε πολλά θέματα, όπως η ίση αμοιβή, η ίση σύνταξη ή οι ευκαιρίες απασχόλησης, η κατάσταση είτε παραμένει στάσιμη είτε έχει οπισθοδρομήσει», τόνισε ο Ισπανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Ερνεστ Ουρτασούν, εισηγητής της σχετικής έκθεσης.