Υπενθυμίζεται ότι ο Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε πως θα αποχωρήσει από την ολλανδική πολιτική σκηνή μέχρι τα τέλη Οκτώβρη, όταν και θα παραδώσει την έδρα του υπουργού Οικονομικών για να αναλάβει τα καθήκοντα της η νέα κυβέρνηση. Παράλληλα, θα αποχωρήσει και από την προεδρία του Eurogroup μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.

Θα αναλάβει θέση στρατηγικού συμβούλου στον ΕSΜ ως εξωτερικός πάροχος υπηρεσιών από την ημέρα που θα σταματήσει να είναι υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας και μέχρι το τέλος της θητείας του ως προέδρου του Eurogroup, ενώ θα παραμείνει και πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου του ESM. 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Μηχανισμού, Κλάους Ρέγκλινγκ, ο Ντάισελμπλουμ θα προσφέρει «την εξαιρετική εμπειρία του», καθώς τα τελευταία χρόνια έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή. «Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ υπήρξε βασική προσωπικότητα τόσο στη χάραξη πολιτικής στην Ευρωζώνη όσο και στη δική μας ανάπτυξη ως μόνιμου μηχανισμού πρόληψης κρίσεων τα τελευταία πέντε χρόνια. Η σύμβαση αυτή είναι για περιορισμένο χρονικό διάστημα αλλά συμπίπτει με μια σημαντική στιγμή για τη μελλοντική εξέλιξη του ESM».