Μιλώντας σε εκδήλωση της Credit Suisse, ο Γ. Στουρνάρας υποστήριξε πως οι επενδύσεις παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, και αυτό δεν οφείλεται μόνο σε καθυστερήσεις των πληρωμών από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και την έλλειψη τραπεζικού δανεισμού, αλλά και στο γεγονός ότι το επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα μας δεν θεωρείται ακόμη αρκετά φιλικό προς τις ιδιωτικές επενδύσεις.

Ζήτησε ενθάρρυνση των επενδυτών

Όπως υποστηρίζει, πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και να υλοποιηθεί έγκαιρα το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων που έχουν επιβάλει στην Ελλάδα οι δανειστές, «με στόχο την περαιτέρω βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας».

Ζήτησε ακόμα ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς για τις ιδιωτικές επενδύσεις, προκειμένου να μην προτιμούν την επένδυση σε γειτονικές χώρες. Υποστήριξε ότι οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές αποτελούν αντικίνητρο για την ανάληψη επενδυτικών πρωτοβουλιών, επειδή οι επιχειρήσεις γνωρίζουν ότι σε μόνιμη βάση ένα σημαντικό μέρος των μελλοντικών κερδών τους θα πρέπει να διατίθεται στην εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους.