Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Reuters, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο πανεπιστήμιο του Λουξεμβούργου, ο Γιουνκέρ εξέφρασε τη θέση της Κομισιόν σχετικά με το ενδεχόμενο ανεξαρτητοποίησης της Καταλονίας. «Αν επιτρέψουμε στην Καταλονία – κάτι που δεν είναι δική μας δουλειά – να ανεξαρτητοποιηθεί, θα υπάρξουν και άλλοι που θα θελήσουν να ακολουθήσουν το παράδειγμα της και αυτό είναι κάτι που δεν θέλω».

Ο Γιουνκέρ τόνισε πως είναι ιδιαίτερα ανήσυχος για τις αποσχιστικές τάσεις που εκδηλώνονται στην Ευρώπη. Επισήμανε πως παρότρυνε τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, να διασφαλίσει ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο. Παράλληλα, δήλωσε ότι η Κομισιόν δεν μπορεί να επέμβει αν δεν υπάρξει αίτημα και από τις δύο πλευρές και υπογράμμισε πως η Κομισιόν εμπιστεύεται τον Ραχόι για την επίλυση του προβλήματος.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ραχόι έδωσε την Τετάρτη προθεσμία πέντε ημερών στον Καταλανό ηγέτη Κάρλες Πουτζντεμόν ώστε να διευκρινίσει εάν κήρυξε τελικώς ή όχι την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Ο επικεφαλής της καταλανικής κυβέρνησης υπέγραψε και μία διακήρυξη ανεξαρτησίας, τονίζοντας ωστόσο ότι η κίνησή του είχε συμβολικό και όχι τυπικό – νομικό χαρακτήρα.