«Η ιδιωτικοποίηση και εκποίηση δημόσιας περιουσίας αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» σχολίασε επαινετικά για την ελληνική κυβέρνηση ο Αμερικανός πρεσβευτής Τζέφρεϊ Πάιατ κατά την ομιλία του στην Ουάσιγκτον και το AUSA Convention Center Washington, σύμφωνα με τα σημεία της που μεταφέρει η Καθημερινή. Παράλληλα, τόνισε πως οι αμερικανικές επιχειρήσεις δεν διαφωνούν με την καταβολή φόρων, «εφόσον η φορολόγηση τους προσφέρει σταθερότητα και αναπτυξιακές προοπτικές».

Δεσπόζουσα θέση στην ομιλία του Τζ. Πάιατ είχε η συνεργασία μεταξύ της χώρας του και της Ελλάδας, καθώς ο Αμερικανός, έκανε ειδική μνεία στη σημαντικότητα της βάσης της Σούδας, καθώς και την πρωτοφανή συνέπεια που δείχνει η Ελλάδα στην τήρηση των υποχρεώσεών της απέναντι στο ΝΑΤΟ και τις δαπάνες που απαιτεί η Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Στην ομιλία του, ο Αμερικανός πρεσβευτής είχε μόνο καλά λόγια να πει και για τον υφυπουργό Άμυνας, Δημήτρη Βίτσα, που ήταν παρών, και μάλιστα, απέσπασε θετικά σχόλια για τη δική του ομιλία στην εκδήλωση.

«Ο αν. υπουργός κ. Βίτσας διακρίθηκε ως υπέρμαχος της εξαίρετης συνεργασίας μας στη βάση της Σούδας, η οποία ενισχύει τη συμμαχία μας και μας βοηθά, κάθε μέρα, στην πραγματοποίηση στρατιωτικών επιχειρήσεων με στόχο τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια» ανέφερε ειδικότερα.

Ένα ακόμα κεντρικό σημείο της ομιλίας του Τζ. Πάιατ, ήταν αυτό της παρουσίας του αμερικανικού κεφαλαίου στην Ελλάδα, καθώς «το 2016, η Ελλάδα αναδείχθηκε στη 10η θέση των ταχύτερα αναπτυσσόμενων πηγών επενδύσεων στις ΗΠΑ, ενώ οι ΗΠΑ υπήρξαν η μεγαλύτερη πηγή απευθείας ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα».

Μάλιστα, ο Αμερικανός έκανε επίσης ειδικές αναφορές σε συγκεκριμένες αμερικανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, όπως οι Lockheed Martin, Raytheon και ATK που έχουν ήδη συνάψει ισχυρές συνεργασίες με ελληνικές εταιρείες. Ελληνικές αμυντικές επιχειρήσεις, όπως οι IDE/Intracom, Hellenic Defense Systems και Theon Sensors, αναφέροντας πως έτσι επιβεβαιώνουν την ισχυροποίηση της Ελλάδας για την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή.

Βίτσας: Όποιος επενδύσει στην Ελλάδα να προσδοκά άμεσα οφέλη

Το βράδυ της Τρίτης, στην ίδια εκδήλωση τοποθετήθηκε και ο υφυπουργός Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, ενώ σημειώνεται πως εν τη παρουσία του ανακοινώθηκε η ίδρυση παραρτήματος της Ένωσης Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα.

«Όποιος επενδύσει στην Ελλάδα ή ανοίξει οικονομική συνεργασία με φορείς που ήδη δραστηριοποιούνται στην ελληνική οικονομία, μπορεί να προσδοκά σε άμεσα οφέλη» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Δ. Βίτσας, σε μια ομιλία που χαρακτηρίστηκε από συνεχείς προσκλήσεις στους παρευρισκομένους για να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Παράλληλα, ο υφυπουργός επιχείρησε να αναφερθεί σε ιστορικούς δεσμούς μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ, αναφέροντας ακόμα και πως η ελληνική επανάσταση του 1821 είχε ως πηγή έμπνευσης την αμερικανική επανάσταση.

«Η συνεργασία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ έχει βάθος χρόνου και δικαίως οι δύο χώρες μπορούν να αποκαλούνται στρατηγικοί εταίροι. Οι ρίζες αυτής της δυνατής σχέσης ανάγονται στην εποχή του αγώνα για την ελληνική ανεξαρτησία το 1821 που εμπνεύστηκε πολλά από τον αγώνα για την ανεξαρτησία των ΗΠΑ και την αμερικανική επανάστασης» δήλωσε σύμφωνα με την ομιλία του, που μεταφέρει το Militaire.gr.

Ακολούθως, αναφέρθηκε αναλυτικά σε αρκετά από τα πεδία συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, τόσο για την αναβάθμιση αεροσκαφών του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, τα F-16, την «πολυεπίπεδη συνεργασία» με την Αμυντική Βιομηχανία των ΗΠΑ, καθώς και τη συνεργασία της ελληνικής βιομηχανίας όπλων με τις αμερικανικές εταιρείες.

Επιπροσθέτως, αναφέρθηκε στις «παραγωγικές δυνατότητες της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας περιλαμβάνονται», αναφερόμενος ενδεικτικά στους ακόλουθους τομείς δραστηριότητας:  

  1. Κατασκευή, συντήρηση και εκσυγχρονισμό φορητών οπλικών συστημάτων (ελαφρών και βαρέων όπλων και οπλομηχανημάτων),
  2. Παραγωγή συστημάτων ενεργητικής και παθητικής προστασίας,
  3. Κατασκευή πυρομαχικών και εκρηκτικών  καθώς και παροχή  υπηρεσιών αδρανοποίησής τους,
  4. Κατασκευή, συντήρηση, επισκευή, εκσυγχρονισμός και  αναβάθμιση στρατιωτικών και τεθωρακισμένων οχημάτων
  5. Ναυπήγηση και εκσυγχρονισμός πολεμικών σκαφών και λοιπών πλωτών μέσων 
  6. Κατασκευή δομικών μερών αεροσκαφών, λοιπών ανταλλακτικών, επισκευή και συντήρηση κινητήρων αεροσκαφών και  συντήρηση και επισκευή εργοστασιακού επιπέδου αεροσκαφών, Ελικοπτέρων και των υποσυστημάτων τους,
  7. Κατασκευή συστημάτων επικοινωνιών, Ανάπτυξη Λογισμικού Στρατιωτικών Εφαρμογών, ηλεκτρονικού υλικού και καλωδιώσεων, συστημάτων Διοίκησης, Ελέγχου και Πληροφοριών
  8. Κατασκευή οπτικών, ηλεκτροοπτικών, οπτοηλεκτρονικών συστημάτων  ενίσχυσης φωτός και  θερμικής απεικόνισης και παρατήρησης, καθώς και  βιομετρικής αναγνώρισης
  9. Εργασίες ειδικών διαδικασιών όπως συγκολλήσεις, βαφές και συντήρηση εξομοιωτών
  10. Εκπαίδευση προσωπικού και πάρα πολλά άλλα που μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για συνεργασίες και επενδύσεις σε υφιστάμενες ή νέες γραμμές παραγωγής της Αξιόπιστης και Τεχνολογικά εξελιγμένης Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας.

 
Τέλος, έκλεισε την ομιλία του με ακόμα μία πρόσκληση για αμυντικές επενδύσεις. «Σας καλώ λοιπόν να επενδύσετε στην Ελλάδα και να συνεργαστείτε με τις Ελληνικές Αμυντικές Βιομηχανίες. Σας διαβεβαιώνω ότι τα οφέλη θα είναι πάνω από τις προσδοκίες σας γιατί η Ελλάδα δεν είναι μόνο η χώρα του μύθου και των ονείρων αλλά και η χώρα της δημιουργίας όπου τα όνειρα γίνονται πράξη».