Τον Ιούλιο του 2015, έξι παγκόσμιες δυνάμεις (ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία, Κίνα, Βρετανία και Γερμανία) και το Ιράν κατέληξαν σε μια συμφωνία-ορόσημο να περιοριστεί το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης με αντάλλαγμα την άρση των διεθνών οικονομικών κυρώσεων που έχουν οδηγήσει τη χώρα σε απομόνωση σχεδόν επί μια δεκαετία. Η συμφωνία επιτεύχθηκε έπειτα από δύο χρόνια παρατεταμένων δύσκολων διαπραγματεύσεων και στην ουσία θέτει τα όρια των πυρηνικών δραστηριοτήτων της Τεχεράνης για την επόμενη δεκαετία και επιτρέπει την επανασύνδεση της ιρανικής οικονομίας με τον υπόλοιπο κόσμο.

Παράλληλα πρόκειται για την πρώτη περίπτωση στην οποία μια χώρα που έχει τιμωρηθεί με οικονομικές κυρώσεις από τον ΟΗΕ, με βάση το άρθρο 7, βγαίνει από αυτή την τιμωρία μέσω της διπλωματίας και όχι με πόλεμο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ωστόσο, κατήγγειλε τη συμπεριφορά της «ιρανικής δικτατορίας», την οποία θεωρεί ως έναν από τους βασικούς «υποστηρικτές της τρομοκρατίας» στον κόσμο.


Η Τεχεράνη «σπέρνει τον θάνατο, την καταστροφή και το χάος σε ολόκληρο τον κόσμο», υποστήριξε, προσθέτοντας ότι «η επιθετικότητα της ιρανικής δικτατορίας συνεχίζεται έως σήμερα» .
 
Παράλληλα,  ανακοίνωσε ότι θα επιβληθούν «σκληρές κυρώσεις» σε βάρος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν.
 

Μήνυμα Μογκερίνι για την στάση Τραμπ

Αντιδρώντας στην απόφαση του να μην επικυρώσει την συμφωνία η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας η οποία μάλιστα προέδρευε στα τελευταία στάδια των καθοριστικών συνομιλιών που οδήγησαν στην υπογραφή της συμφωνίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, διαμήνυσε ότι «δεν μπορούμε, ως διεθνής κοινότητα, να διαλύσουμε μια συμφωνία για τα πυρηνικά που λειτουργεί».

 
«Αυτή η συμφωνία δεν είναι μια διμερής συνθήκη… Η διεθνής κοινότητα, και η Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί της, έχει δηλώσει με σαφήνεια ότι η συμφωνία ισχύει και θα συνεχίσει να ισχύει», τόνισε μιλώντας σε δημοσιογράφους.


Η Σαουδική Αραβία χαιρετίζει τη νέα στρατηγική των ΗΠΑ

   
Η Σαουδική Αραβία χαιρέτισε τη νέα στρατηγική των ΗΠΑ απέναντι στο Ιράν, υποστηρίζοντας ότι η άρση των κυρώσεων επέτρεψε στην Τεχεράνη να αναπτύξει το βαλλιστικό πρόγραμμά της και να εντείνει την υποστήριξη που παρέχει σε μαχητικές οργανώσεις, μετέδωσε το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο SPA.
 

Κάλεσμα της Ρωσίας για δέσμευση στη συμφωνία

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε ότι είναι «εξαιρετικά ανησυχητικό» το γεγονός ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ εγείρει και πάλι ζητήματα που διευθετήθηκαν όταν υπογράφθηκε η διεθνής συμφωνία για τον τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο RIA.

Σύμφωνα με τον Ριαμπκόφ, η Μόσχα θεωρεί ότι πλέον βασικό έργο της είναι να αποτρέψει την κατάρρευση της συμφωνίας. Κάλεσε επίσης όλες τις πλευρές να παραμείνουν δεσμευμένες στη συμφωνία.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σχολιάζοντας τη στάση του Ντ.Τραμπ απέναντι στο Ιράν, υπογράμμισε ότι η επιθετική, απειλητική ρητορική δεν έχει θέση στη διεθνή διπλωματία. «Τέτοιες μέθοδοι είναι καταδικασμένες να αποτύχουν», υπογράμμισε στην σχετική ανακοίνωση.

Ερωτηματικά για τις δηλώσεις Τίλερσον


Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, είχε ανακοινώσει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ επρόκειτο να πει ότι το Ιράν δεν συμμορφώνεται με τους όρους της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα και ότι αποσύρει την εμπιστοσύνη των ΗΠΑ στη συμφωνία.

Ωστόσο, ο Ρ. Τίλερσον υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να αποσυρθούν από τη διεθνή συμφωνία. Στόχος, όπως εξήγησε, είναι να σταματήσει το Ιράν από τις προσπάθειές του να αποσταθεροποιήσει και να υπονομεύσει τους αντιπάλους του στη Μέση Ανατολή.

Με την υπογραφή της συμφωνίας, το 2015, ανεστάλησαν μέτρα που είχε λάβει στο παρελθόν το Κογκρέσο εις βάρος του Ιράν. Από το Κογκρέσο εξαρτάται κατά πόσο θα έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα και η σημερινή ανακοίνωση Τραμπ ότι αποσύρει την εμπιστοσύνη των ΗΠΑ από τη συμφωνία.

Ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ροχανί, πρόκειται να απαντήσει πάντως σύντομα, με τηλεοπτικό διάγγελμα, στην ομιλία του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τη νέα στρατηγική του έναντι της Τεχεράνης, όπως έγινε γνωστό από επίσημη πηγή.