Η Αυστρία έχει πληθυσμό 8,7 εκατομμύρια και οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι της είναι 6,4 εκατομμύρια, με τους νέους να ψηφίζουν από τα 16 τους χρόνια.

Γιατί οι εκλογές αυτές έχουν σημασία;

Οι εκλογές της Αυστρίας έφθασαν σχεδόν ένα χρόνο νωρίτερα από ό, τι προβλεπόταν, μετά από τη διάλυση της κυβέρνησης συνασπισμού της χώρας που σχηματίστηκε τον Μάιο.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPO) και το Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα (OVP) συμφώνησαν με όλα τα άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα στο να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές μετά από μήνες αδράνειας που προκλήθηκε από πολιτικές διαμάχες και εσωτερικές διαμάχες στο OVP. Τα δύο παραπάνω κόμματα έχουν κυβερνήσει μαζί την Αυστρία για 44 χρόνια.  

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς -ο νεότερος υπουργός Εξωτερικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ανέλαβε στα 27 του το υπουργείο) και αρχηγός του OVP από τον Μάιο του 2017- έχει χτίσει τη δημοτικότητά του υιοθετώντας πολλά από τα συνθήματα του ακροδεξιού FPO, και η ατζέντα αυτών των εκλογών έχει καθοδηγηθεί έντονα από θέματα που έθεσε η ακροδεξιά: αυστηρότερη μεταναστευτική πολιτική και ο ρόλος του Ισλάμ στην αυστριακή κοινωνία.

Το ακροδεξιό FPO κατείχε την πρώτη θέση στην προτίμηση των ψηφοφόρων σε αρκετές από τις δημοσκοπήσεις του περασμένου έτους.
Γενικότερα, τα ζητήματα που καθορίζουν αυτές τις αυστριακές εκλογές καθρεφτίζουν τις συζητήσεις που ταλανίζουν αυτή τη στιγμή την Ευρωπαϊκή Ένωση: η άνοδος της ακροδεξιάς, η μετανάστευση, η μεταρρύθμιση της ΕΕ και το Ισλάμ στις ευρωπαϊκές κοινωνίες παρουσιάστηκαν στην ατζέντα αρκετών εκλογικών αναμετρήσεων, όπως της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Ποιος αναμένεται να κερδίσει;

Το OVP, με επικεφαλής τον 30χρονο Κουρτς, είναι το φαβορί της Κυριακής, με το κόμμα να αναμένεται να κερδίσει μέχρι και το 33% των ψήφων σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPO) του Κρίστιαν Κερν θα δώσει μάχη με το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας της Αυστρίας (FPO) για τη δεύτερη θέση, με το καθένα να προβλέπεται ότι θα κερδίσει περίπου το 25% των ψήφων.

Εφόσον κανένα κόμμα δεν αναμένεται να λάβει αυτοδυναμία, το πιο πιθανό αποτέλεσμα φαίνεται να είναι μια κυβέρνηση συνασπισμού υπό την ηγεσία του Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος (OVP) με την υποστήριξη του FPO.
Ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα φέρει το FPO στην κυβέρνηση για πρώτη φορά σε περισσότερο από μια δεκαετία.

Πώς έχει καταφέρει η ακροδεξιά να κερδίσει τόση δημοτικότητα;

Σε αντίθεση με τα άλλα ακροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη, το FPO βρίσκεται στην πολιτική σκηνή της Αυστρίας εδώ και περίπου έξι δεκαετίες και πολλοί απογοητευμένοι δεξιοί ψηφοφόροι μετακινούνται προς τα εκεί.
Παρά τη διάλυση, όμως, της μεγάλης κυβέρνησης συνασπισμού της Αυστρίας, το FPO δεν επωφελήθηκε ιδιαίτερα σε σχέση με πέρυσι που κατείχε την πρωτιά στις δημοσκοπήσεις.  

Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, είχε ουσιαστική επίδραση στις εκλογές αυτές, μετατοπίζοντας την ατζέντα και τη ρητορική όλο και δεξιότερα στο πολιτικό φάσμα.

Να σημειωθεί ότι η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει εκτός ατζέντας του FPO και του OVP παρά το ό,τι σε άλλες χώρες της ΕΕ οι ακροδεξιοί παρουσιάζονται ως ευρωσκεπτικιστές.

Περίπου το 15% των 8,7 εκατομμυρίων πολιτών της Αυστρίας έχουν γεννηθεί εκτός της χώρας, σύμφωνα με την Eurostat. Σχεδόν το 10%, ή αλλιώς οι 765.000 από αυτούς, προέρχονται από χώρες εκτός της ΕΕ.

Πώς λειτουργεί η ψηφοφορία;

Η Αυστρία εκλέγει υποψηφίους για τις 183 έδρες  του Εθνικού Συμβουλίου της χώρας.

Ένα κόμμα πρέπει να κερδίσει τουλάχιστον το 4% των ψήφων σε εθνικό επίπεδο για να κερδίσει μια θέση στο κοινοβούλιο ή τουλάχιστον μία θέση σε μία από τις 43 περιφερειακές εκλογικές περιφέρειες της Αυστρίας.

Οι εκλογές διεξάγονται ανά πενταετία, εκτός κι αν όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα συμφωνήσουν για διάλυση του κοινοβουλίου και κήρυξη πρόωρων εκλογών.
Οι Αυστριακοί ηλικίας 16 ετών και άνω μπορούν να ψηφίσουν, μετά τη μείωση του ορίου ηλικίας από τα 18 στα 16 το 2007.

Για την προεδρία της Αυστρίας πραγματοποιούνται ξεχωριστές εκλογές κάθε έξι χρόνια. Οι τελευταίες προεδρικές εκλογές έλαβαν χώρα στις 4 Δεκεμβρίου 2016, όπου ο 72χρονος ανεξάρτητος, Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν, έχοντας τη στήριξη των Πρασίνων κέρδισε τον ακροδεξιό υποψήφιο του FPO, Νόρμπερτ Χόφερ. 

Με πληροφορίες από το Al Jazeera