Η 34χρονη Μισέλ Σουάρεζ Μπέρτορα, όπως είναι το πλήρες όνομα της, που πραγματοποίησε φυλομετάβαση στην ηλικία των 15 με την υποστήριξη των γονιών της, είναι η πρώτη τρανς με πανεπιστημιακό πτυχίο Νομικής αλλά και δικηγόρος. Συμμετέχει σε οργανώσεις υπέρ των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ στη χώρα, έχοντας σημαντικό ρόλο στη θέσπιση του γάμου ομόφυλων ζευγαριών το 2013.

Το 2014 εκλέχθηκε αναπληρώτρια γερουσιαστής και την περασμένη Τρίτη ορκίστηκε στο αξίωμα της. Είναι πολιτικός του Κομμουνιστικού Κόμματος της χώρας, που συμμετέχει στον αριστερό κυβερνητικό συνασπισμό κομμάτων Frente Amplio (Ευρύ Μέτωπο)

Όπως αναφέρει το Al Jazeera, η Σουάρεζ θα προσπαθήσει από το νέο της αξίωμα να προωθήσει νόμο που θα καταργεί την προϋπόθεση της δικαστικής απόφασης για τον επαναπροσδιορισμό της ταυτότητας φύλου. Σύμφωνα με το Telesur, η διάταξη αυτή θα είναι μέρος ενός ευρύτερου νομοσχεδίου που προωθεί, το οποίο θα διασφαλίζει τα ίσα δικαιώματα στην εκπαίδευση, την εργασία και την πρόσβαση στην Υγεία για όλα τα τα τρανς άτομα (περίπου 900 στην Ουρουγουάη).