Το βράδυ της Τρίτης, ο Πουτζντεμόν κήρυξε αφενός συμβολικά την ανεξαρτησία της Καταλονίας, ωστόσο κάλεσε λίγες ώρες αργότερα τη Μαδρίτη σε διαπραγματεύσεις.
 
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, του έχει δώσει τελεσίγραφο ως τη Δευτέρα, προκειμένου να ξεκαθαρίσει τη θέση του, και στη συνέχεια μέχρι την Πέμπτη για να αλλάξει γνώμη, εφόσον επιμείνει στην προοπτική της απόσχισης, απειλώντας ότι θα αναστείλει την αυτονομία της Καταλωνίας, αν επιλέξει το σενάριο του διαζυγίου.
 
«Η απάντηση δεν πρέπει να αφήνει καμία αμφιβολία. Πρέπει να πει 'ναι' ή 'όχι'», δήλωσε συγκεκριμένα στον ραδιοφωνικό σταθμό Cope ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών, Χουάν Ιγνάθιο Θόιδο, προσθέτοντας ότι «αν απαντήσει με διφορούμενο τρόπο, σημαίνει ότι δεν θέλει τον διάλογο και άρα η ισπανική κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει δράση».
 
 Βάσει του άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος, η κεντρική κυβέρνηση στη Μαδρίτη μπορεί να αναστείλει την πολιτική αυτονομία μιας περιφέρειας αν παραβεί τον νόμο. Το συγκεκριμένο άρθρο, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στον Ραχόι να αποπέμψει την καταλανική κυβέρνηση και να καλέσει σε βουλευτικές εκλογές την περιφέρεια, δεν έχει ενεργοποιηθεί από την έγκριση του Συντάγματος του 1978, μετά τον θάνατο του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο.

Απογοητευμένη από τη στάση της ΕΕ η Καταλονία
 

«Με τον ίδιο τρόπο που ένας Έλληνας θέλει να είναι Έλληνας και Ευρωπαίος, ένας Καταλανός θέλει να είναι Καταλανός και Ευρωπαίος», δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο αντιπρόσωπος της περιφέρειας της Καταλονίας στην ΕΕ Αμαντέου Αλταφάζ.
 
Σχολιάζοντας τη στάση της ΕΕ στο Καταλανικό ζήτημα, ο Α. Αλταφάζ ανέφερε ότι «το ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ενθάρρυνε τον πολιτικό διάλογο μεταξύ της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης είναι βαθιά απογοητευτικό. Μετά τη βία που άσκησε η ισπανική αστυνομία ενάντια σε ειρηνικούς πολίτες που ήθελαν να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα την 1η Οκτωβρίου, η ουδετερότητα δεν είναι πια ουδέτερη. Νομίζω ότι η μόνη δυνατή εξήγηση είναι η έλλειψη πραγματικής αυτονομίας και πολιτικής ανεξαρτησίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δυστυχώς, αποδείχθηκε ότι η ΕΕ παραμένει ένα ιδιωτικό κλαμπ κρατών».
 
Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Πανεπιστήμιο του Λουξεμβούργου για το μέλλον της Ευρώπης, ο Ζ.Κ.Γιούνκερ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο Καταλανικό ζήτημα, δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι “δεν επιθυμεί” την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Παράλληλα, δεν έκρυψε την ανησυχία του για ένα φαινόμενο ντόμινο, δεδομένων των αποσχιστικών απειλών κι' από άλλες περιφέρειες της ΕΕ.