Απορρίφθηκε η αίτηση αναστολής έκτισης της ποινής της Ηριάννας και του συγκατηγορουμένου της, Περικλή, στο Πενταμελές Εφετείο Αναστολών Αθήνας, μετά την πρόταση του εισαγγελέα για απόρριψη της αίτησης αναστολής της Ηριάννας «ως αβάσιμης», λίγο νωρίτερα, ο εισαγγελέας πρότεινε την απόρριψη της αίτησης και του Περικλή, λέγοντας: «Βεβαίως αυτοί οι δύο νέοι αντιμετωπίζουν το φάσμα της θλίψεως αφού πρέπει να εκτίσουν την ποινή που τους επεβλήθη. Ανεξαρτήτως αυτού, όμως, υπάρχει η εμπλοκή τους που εμφανίζει αντικοινωνική συμπεριφορά, γεγονός που δεν μπορεί να αναιρεθεί». Ένταση επικράτησε εντός της δικαστικής αίθουσας, με τις δυνάμεις των ΜΑΤ να παρεμβαίνουν.

Στο Πενταμελές Εφετείο Αναστολών Αθηνών μεταφέρθηκε το ενδιαφέρον για την εξέλιξη της υπόθεσης της Ηριάννας, που καταδικάστηκε στις αρχές του Ιουνίου σε ποινή 13 ετών από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για τρομοκρατία, με μοναδικό στοιχείο τη σχέσης της με τον Κ. Παπαδόπουλο, που αθωώθηκε ομόφωνα για παρόμοιες κατηγορίες, καθώς και ένα μερικό δακτυλικό αποτύπωμα που «ταυτοποιήθηκε» με το δικό της σε καθαρό γεμιστήρα που βρέθηκε στην πανεπιστημιούπολη.
 
Η διδακτορική φοιτήτρια στο τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κρατούμενη στις φυλακές Ελαιώνα, άκουσε το Εφετείο να απορρίπτει την αίτησή της για αναστολής έκτισης της ποινής της, όπως και του συγκατηγορούμενού της, Περικλή Μ., οποίος συγκατοικούσε με τον σύντροφο της Ηριάννας.

Ο εισαγγελέας Γεράκης πρότεινε την απόρριψη των αιτήσεων αποφάλισης των δύο κατηγορουμένων, κρίνοντας τις «αβάσιμες», λόγω «έλλειψης νέων στοιχείων».

«Όσα έχτιζα τα τελευταία 9 χρονιά καταστρέφονται»

Στην τοποθέτηση της η Ηριάννα επικεντρώθηκε στις συνέπειες που θα έχει για την επιστημονική της εξέλιξη η παραμονή της στη φυλακή για μία κατηγορία, που υποστήριξε, δεν την έχει διαπράξει. «Βρίσκομαι σε αυτή την κατάσταση με ένα πολύπλευρα αμφισβητούμενο επιχείρημα να ξυπνάω με το βάρος της αθωότητας μου και όσα έχτιζα τα τελευταία 9 χρονιά να καταστρέφονται». «Πριν έξι χρονιά επέλεξα έναν πολύ δύσκολο δρόμο, να κάνω το Πανεπιστήμιο χώρο εργασίας μου. Σήμερα που βρίσκομαι μπροστά σας ανήκω στο διδακτικό προσωπικό του Πανεπιστημίου. Δούλεψα πάρα πολύ για να ξεκινήσω να κατακτώ αυτόν το χώρο. Ξαφνικά από το πουθενά είμαι επικίνδυνη. Αύριο κινδυνεύω να χάσω την ευκαιρία μου να συμμετέχω στο E-learning. Όσο χάνω πράγματα χάνω εμπειρία», πρόσθεσε η ίδια.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι όσο εκείνη χάνει πράγματα οι συνάδελφοι της προχωράνε. «Στην επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά δεν θα μπορώ να εργάζομαι στο πανεπιστήμιο. Κι ενώ είμαι σίγουρη ότι στο Εφετείο θα αθωωθώ αφού δεν υπάρχουν στοιχεία ενοχής μου, θα έχω χάσει ό,τι έχτιζα».

Επίσης, αναφέρθηκε στο αμφισβητούμενο DNA και στα ενοχοποιητικά στοιχεία που βρίσκει στο πρόσωπο της το δικαστήριο. «Τιμωρούμαι για πράγματα που δεν έχω κάνει και χάνω όλα όσα έχω καταφέρει. Με έκριναν ένοχη για μια κοινωνική συνάντηση στην οποία δεν ήμουν παρούσα. Εγώ για τη σχέση μου και για οπλοκατοχή βρίσκομαι 3 μήνες στη φυλακή. Με μοναδικό επιχείρημα ένα DNA το οποίο αμφισβητείται», σημείωσε, μεταξύ άλλων.


Εν συνεχεία η πρόεδρος της έδρας απήθυνε σειρά ερωτήσεων στην Ηριάννα. Η πρόεδρος της έδρας την ρώτησε  αν έχει σχέση με τέτοιους χώρους και η Ηριάννα απάντησε: «Όπλα δεν έχω δει ποτέ στη ζωή μου, δεν έχω σχέση με τέτοιους χώρους και δεν σκοπεύω να αποκτήσω, με κατηγορούν για σχέσεις με ανθρώπους».
 
«Πάντως έχετε πολλούς φίλους βλέπουμε εδώ», παρατήρησε η πρόεδρος της έδρας με τον συνήγορο της Ηριάννας, Θ. Μαντά, να απαντά «φυσικά και έχει πολύ κόσμο, είναι εδώ όλο το πανεπιστήμιο, συνάδελφοι, καθηγητές, φίλοι».


Επιδεινώνεται η κατάσταση του Περικλή στη φυλακή


Ο μάρτυρας υπεράσπισης και γιατρός του Περικλή, Δημοσθένης Μπούρος, είναι καθηγητής Πνευμονολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής & του Τομέα Παθολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης και Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Ανέφερε ότι ο Περικλής πάσχει από ανίατη ασθένεια ονόματι ηωσινόφιλο κοκκίωμα, σύμφωνα με την τελευταία εξέταση που έγινε τον Απρίλιο του 2014, ενώ υπογράμμισε πως η έκθεση σε καπνό ή τσιγάρο είναι επικίνδυνη για την υγεία του. Ο Περικλής δήλωσε πως το περιβάλλον της φυλακής του προκαλεί δύσπνοια, με την πρόεδρο να τον ρωτάει γιατί δεν απομακρύνεται από τους χώρους που καπνίζουν ή γιατί δεν τους ζητά να μην καπνίζουν αφού αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας.
 

Σημειώνεται πως ο Δικηγορικός Σύλλογος ΑΘηνών, του οποίου τα μέλη απεργούν σε ένδειξη πένθους για τη δολοφονία του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, έδωσε με ομόφωνη απόφασή του την άδεια στον συνήγορο της Ηριάννας, Θεόδωρο Μαντά, να παραστεί για την εκδίκαση της υπόθεση.
 
Όπως δήλωσε ο Θ. Μαντάς στην Εφημερίδα των Συντακτών, το διακύβευμα είναι εάν η διδακτορική φοιτήτρια θα μπορέσει να συνεχίσει απρόσκοπτα τη ζωή της, εώς ότου εκδικαστεί κατ' ουσίαν η υπόθεσή της στο Εφετείο, ή εάν θα παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμα στη φυλακή.
 
«Το διακύβευμα σήμερα είναι το εάν η Ηριάννα θα συνεχίσει να παραμένει στη φυλακή για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμα, έως ότου εκδικαστεί η υπόθεση στην ουσία της στο Εφετείο ή αν θα μπορέσει επιτέλους να επιστρέψει στο Πανεπιστήμιό της και να συνεχίσει απρόσκοπτα τη ζωή της. Ειδικά τη στιγμή που ήδη έχει διαμορφωθεί, στην κοινωνία, πεποίθηση για αυτήν τη δικαστική αστοχία», τόνισε την Κυριακή ο συνήγορός της και δήλωσε βάσιμα αισιόδοξος «ότι αυτή τη φορά η Ηριάννα θα μπορέσει να επιστρέψει στην κοινωνία και στο Πανεπιστήμιο». 

Όπως αναφέρει το News247, οι δικαστές έκριναν στο σύνολό τους, σύμφωνα με το σκεπτικό της επίμαχης απόφασης, πως η Ηριάννα πληροί της προϋποθέσεις του άρθρου 497 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Δηλαδή, μεταξύ άλλων ότι δεν είναι φυγόποινη ή φυγόδικη και δεν έχει παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους, που της έχουν επιβληθεί. Σημειώνεται πως η διαφορετική κρίση των δικαστών, όπως κατά πληροφορίες καταγράφεται, έρχεται αναφορικά με την ύπαρξη ή μη βλάβης ως προς την 29χρονη.
 
Συγκεκριμένα, η πλειοψηφία της έδρας εμμένει στα «ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των πράξεων» που αποδίδονται στην Ηριάννα και από τα οποία προκύπτει ότι «είναι πολύ πιθανόν να διαπραχθούν ομοειδή εγκλήματα», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Μάλιστα, οι τρεις δικαστικοί λειτουργοί κατέληξαν στο ότι «δεν προκύπτει υπέρμετρη και ανεπανόρθωτη βλάβη για την αιτούσα», παρότι η φοιτήτρια εμποδίζεται να αναπτύξει τις ακαδημαϊκές της δραστηριότητες.
 

Κύμα αλληλεγγύης

Την ίδια ώρα, συγκεντρώσεις αλληλεγγύης πραγματοποιούνται έξω από το Εφετείο, καθώς συλλογικότητες της αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου, και φοιτητικοί σύλλογοι με κεντρικό σύνθημα «Λευτεριά στην Ηριάννα και στον Περικλή» έχουν δώσει ραντεβού στις 9 το πρωί καλώντας σε κινητοποιήσεις στήριξης.
 
Το τελευταίο διάστημα, μετά και την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών, πλήθος αλληλέγγυων έχει εκφράσει τη συμπαράστασή του απέναντι στην 29χρονη Ηριάννα και τον 33χρονο Περικλή με αποκορύφωμα τη συναυλία που πραγματοποιήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου στο Γουδί και κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερες από 30 χιλιάδες κόσμου.
 
Μάλιστα, το Σάββατο πραγματοποιήθηκε πορεία αλληλεγγύης που ξεκίνησε από το Μοναστηράκι και κατέληξε στο Σύνταγμα, ενώ τη Δευτέρα, σήμερα, όπως αναρτήθηκε στο indymedia έχει καλεστεί συγκέντρωση αλληλεγγύης στις 20:00 στο Σύνταγμα.


Διανοούμενοι από όλο τον κόσμο για την Ηριάννα και τον Περικλή

«Η Δικαιοσύνη πρέπει να είναι τυφλή με την έννοια της αντικειμενικότητας και της αμεροληψίας. Παρ’ όλα αυτά πάντα πρέπει να παραμένει δίκαια», σημειώνουν σε κείμενο-παρέμβαση τους διανοούμενοι από όλο τον κόσμο σχετικά με την καταδίκη της Ηριάννας και του Περικλή, ενώ κάνουν έκκληση προς τους δικαστές «μην αναπαράγουν μια νέα Δίκη του Κάφκα».

ΣΥΡΙΖΑ: Η σημερινή απόφαση πλήττει την εμπιστοσύνη των πολιτών στο θεσμό της Δικαιοσύνης
 

«Η σημερινή απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών, με την οποία απορρίφθηκαν για δεύτερη φορά οι αιτήσεις αναστολής εκτέλεσης της ποινής της Ηριάννας και του Περικλή, βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με το κοινό περί δικαίου αίσθημα και πλήττει κατάφωρα την εμπιστοσύνη των πολιτών στο θεσμό της Δικαιοσύνης» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.
 
«Το κίνημα συμπαράστασης, στη χώρα μας και το εξωτερικό, από διανοούμενους, πανεπιστημιακούς, ανθρώπους των Γραμμάτων, των Τεχνών και του Αθλητισμού, συλλογικότητες και πολιτικές οργανώσεις, στέκεται στο πλευρό της Ηριάννας και του Περικλή μέχρι τη δικαίωσή τους» καταλήγει