Προ ημερών ο Πουτζδεμόν κήρυξε συμβολικά την ανεξαρτησία της Καταλονίας, ωστόσο κάλεσε μετά από λίγες ώρες αργότερα τη Μαδρίτη σε διαπραγματεύσεις. Την Κυριακή εξέδωσε επιστολή προς τον Ραχόι εκφράζοντας την επιθυμία του να «αναστείλει» για δύο μήνες την εντολή, η οποία του ανετέθη από τους Καταλανούς.

«Κατά τη διάρκεια των δύο προσεχών μηνών, κύριος στόχος μας είναι να προσέλθουμε σε διάλογο», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως είναι καλό να υπάρξει «το συντομότερο δυνατό» συνάντηση με τον Ραχόι. Παράλληλα, ζητά από τον πρωθυπουργό της Ισπανίας να απορρίψει τις σκέψεις για νέο κύμα καταστολής. Σύμφωνα με το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων Efe, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ραφαέλ Καταλά δήλωσε ότι η απάντηση του Καταλανού ηγέτη στερείται εγκυρότητας.


Ξεκάθαρα μηνύματα από Μαδρίτη

Υπενθυμίζεται ότι η Μαδρίτη έχει δώσει τελεσίγραφο στην Καταλονία να απαντήσει για τον αν τελικά έχει προχωρήσει σε κήρυξη ανεξαρτησίας. «Η απάντηση δεν πρέπει να αφήνει καμία αμφιβολία. Πρέπει να πει “ναι” ή “όχι”. Αν απαντήσει με διφορούμενο τρόπο, σημαίνει ότι δεν θέλει τον διάλογο και άρα η ισπανική κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει δράση».

Ο Ραχόι είχε δώσει διορία μέχρι τη Δευτέρα, προκειμένου ο ηγέτης της Καταλονίας να ξεκαθαρίσει τη θέση του και στη συνέχεια μέχρι την Πέμπτη για να αλλάξει γνώμη, αν επιμείνει στην απόσχιση. Έχει ξεκαθαρίσει πως η Μαδρίτη δεν θα διστάσει να εφαρμόσει το άρθρο 155 του ισπανικού Συντάγματος για να καταλύσει τις εξουσίες της καταλανικής κυβέρνησης και να αναλάβει τον έλεγχο.